Trileçe Tatlısı Malzemeler:
Trileçe Keki İçin
: 1,5 çay bardağı toz şeker
4 adet yumurta 1 bardak un (su bardağı)
1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu
Şerbeti İçin:
3 bardak soğuk süt (su bardağı)
Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker
1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Karamel Sos İçin:
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı oda ısısında beklemiş tereyağı
1 paket süt kreması (200 ml. küçük paket)
Trileçe Tatlısı Hazırlanışı:
Kek için; Çırpma kabının içine yumurta ve şekeri koyup yumurta iyice beyazlayana kadar mikser yardımı ile karıştırın. Karıştırma kabınızın içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Bir tahta kaşık yardımı ile karıştırın. Derince bir tepsiyi tereyağı ile yağladıktan sonra karışımı dökün. 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar 45-50 dakika pişirin. Kekiniz pişerken sütlü şerbeti hazırlayın. Şerbet için; Tüm şerbet malzemelerini geniş bir kâseye koyup mikser yardımı ile iyice köpürtene kadar çırpın. Köpüğün sütün üstüne çıkması gerekiyor (10-12 dakika kadar sürecektir). Kabınızın içindeki köpük çok gözükecek ama merak etmeyin kek hepsini emiyor. Şimdide karamel sosu hazırlayın; Şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte esmerleşene kadar ateşte bırakın ama yakmayın. Kendi kendine karamelize olmasını bekleyin. Şekerin rengi koyulaşınca içine tereyağını koyun. Bir kaşık yardımı ile bir yandan karıştırın. Süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu aşamada hızlı olmalısınız. Krema kesilmesin. Kek ılıkken üzerine bir kürdan yardımı ile delikler açın (Çatalla da açabilirsiniz). Kekin üstü delik delik olsun ki şerbet her yere yayılsın. Daha sonra kekinizi dilimlere ayırın. Soğuk köpüklü şerbeti azar azar yayarak dökün. Şerbeti çekmesi ve soğuması için dolapta beklemeye bırakın. Tatlı 1-2 saat dolapta soğuduktan sonra, hazırladığınız karameli üzerine dökün. Servis vaktine uzun süre varsa karameli de buzdolabında saklayabilirsiniz. Şefin Notu; Köpüklü şerbet, kek için ideal ölçü. O yüzden tepsinizin derince olmasına dikkat edin. Kek zaten bütün şerbeti çekecek. Karamel sosu sevmeyenler üzerine frambuaz, böğürtlen veya ahududu sosu da hazırlayabilirler