Ana Sayfa » Tarifler » Tatlı Tarifleri » Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı

Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı

ayvatatl'

 

Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı Malzemeler:

2 adet orta boy ekmek ayvası

100 gram kuru üzüm

50 gram kuş üzümü

1 adet kabuk tarçın

10 gram lohusa şekeri

250 gram toz şeker

100 gram tereyağı

100 gram dana kıyma

1 paket manda kaymağı

50 gram toz yeşil fıstık

 

Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı Hazırlanışı

Ayvaları kabuğundan soyarak elma dilim şeklinde doğrayın. Çıkan çekirdekleri jöle için saklayın. Tencereye sırasıyla dizin, üzerine şekeri ekleyerek 1-2 saat bekletin.

Daha sonra üzerine bir miktar su, lohusa şekeri ve kabuk tarçın ekleyerek kısık ateşte yarım saat pişirin. Ayrı bir tavada kıymayı bir çimdik tuzla kavurun. İçerisine kuş üzümü ve yeşil toz fıstığın bir kısmı ekleyin. Pişen ayvaları fırın tepsisine aktarıp üzerine fıstıkla kavrulmuş kıyma kuru üzüm ve tereyağı ekleyin. 140 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirdikten sonra servis aşamasına geçin.

Not: Kıymalı ayva tatlısı aslında çok eski Osmanlı mutfağında Arap kültüründen gelme bir saray yemeğidir. Ülkemizin iklimi soğuk doğu yörelerinde özellikle Erzurum’da kışın çok sıklıkla yemek olarak da servis edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir