Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı Malzemeler:
2 adet orta boy ekmek ayvası
100 gram kuru üzüm
50 gram kuş üzümü
1 adet kabuk tarçın
10 gram lohusa şekeri
250 gram toz şeker
100 gram tereyağı
100 gram dana kıyma
1 paket manda kaymağı
50 gram toz yeşil fıstık
Kıyma ve Üzümlü Ayva Tatlısı Hazırlanışı
Ayvaları kabuğundan soyarak elma dilim şeklinde doğrayın. Çıkan çekirdekleri jöle için saklayın. Tencereye sırasıyla dizin, üzerine şekeri ekleyerek 1-2 saat bekletin.
Daha sonra üzerine bir miktar su, lohusa şekeri ve kabuk tarçın ekleyerek kısık ateşte yarım saat pişirin. Ayrı bir tavada kıymayı bir çimdik tuzla kavurun. İçerisine kuş üzümü ve yeşil toz fıstığın bir kısmı ekleyin. Pişen ayvaları fırın tepsisine aktarıp üzerine fıstıkla kavrulmuş kıyma kuru üzüm ve tereyağı ekleyin. 140 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirdikten sonra servis aşamasına geçin.
Not: Kıymalı ayva tatlısı aslında çok eski Osmanlı mutfağında Arap kültüründen gelme bir saray yemeğidir. Ülkemizin iklimi soğuk doğu yörelerinde özellikle Erzurum’da kışın çok sıklıkla yemek olarak da servis edilir.