(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kilo kuzu ıspanak
40 gram turnayemişi kurusu (Köftenin içinde kullanmak için)
300 gram bayat ekmek
2 adet orta boy soğan
4 çorba kaşığı tereyağı
150 ml. süt
Tuz, karabiber
Rendelenmiş Hindistancevizi
2 adet yumurta
1-2 çorba kaşığı ufalanmış ekmek içi
120 gram gorgonzola peyniri
12 adet adaçayı yaprağı
Hazırlanışı:
800 gram ıspanağı yıkayıp süzdükten sonra 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 5 dakika haşlayın. Kevgirle süzüp soğuk suyun içine alarak şoklayın. Tekrar süzüp küçük küçük doğrayın. 1 adet soğanı çok ince kıyın ve 1 çorba kaşığı tereyağında tencerede kavurun. Sıcak sütü yavaş yavaş ilave edip birkaç kez karıştırın. Tuzu, karabiberi ve rendelenmiş Hindistancevizini ekleyip tatlandırdıktan sonra ocaktan alın. Ispanakları ilave edin. El blenderi yardımı ile püre haline gelene dek ezin. 40 grama kadar turna yemişini küçük parçalara ayırın. Ekmeği 1 cm’lik küpler halinde doğrayın. Soğanları soyup kıyın. Doğradığınız ekmeklerin üzerine püreyi, 40 gram turnayemişini, ufalanmış bayat ekmek içini (Galeta unu da olur) ve yumurtaları ekleyin. Gerekirse tekrar baharat ekleyerek tatlandırın. İyice karıştırıp üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında yarım saat bekletin.
Gorgonzola peynirini 8 eşit parçaya bölün. Buzdolabında beklettiğiniz hamurdan 8 eşit parça elde edin. Avucunuzun (Elinizi ıslatın) içinde hamurları top şeklinde yuvarlayın. Ortasını parmağınızla bastırarak boşluk oluşturun, bu boşluğa birer peynir parçası yerleştirip toparlayın. Derin bir tencerede, 1 çorba kaşığı tuz ilave edilmiş 2 litre kadar suyu kaynatın. Ateşi kısıp elde ettiğiniz ıspanaklı topları kaynar suda 20 dakika pişirin. Kalan 1 adet soğanı kıyın. 1 yemek kaşığı tereyağında, soğanı karamelize olana dek kavurun. En son irice doğranmış ıspanakları ilave edin. Birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın. Tuzu, karabiberi ve rendelenmiş Hindistancevizini ekleyip tatlandırın.
Ayrı bir sos tenceresinde 2 çorba tereyağını eritip adaçayı yapraklarını ve kalan 20 gram turnayemişini 1 dakika kızartın. Ispanaklı turnayemişli topları delikli bir süzgeç yardımı ile sudan çıkartın. Servis tabağına aktarın. Yanında tereyağlı turnayemişli adaçayı ve soğanla sote edilmiş ıspanak yaprakları ile birlikte sıcak sıcak servis edin.