Ana Sayfa » Sağlık » ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı: “Et ürünleri sofralarımızda hak ettiği yeri alacak”

ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı: “Et ürünleri sofralarımızda hak ettiği yeri alacak”

ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, 19 Mart Salı günü Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda düzenlediği basın toplantısında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bılıkçı yapılan düzenleme ile artık çocukların ve tüm ailenin güvenle tüketebileceği sağlıklı ve geleneksel ürünler için gerekli alt yapı sağlandığını belirtti. Bılıkçı, Tebliğ sayesinde ucuz et ve et ürünü karıştırılmayan, içeriği dengelenmiş, sağlıklı koşullarda üretilmiş şarküteri ürünlerinin artık halkımızın sofrasında hak ettiği yeri alabileceğini ifade etti.

SUCUK TÜKETİM ŞAMPİYONU

Toplantıda sektöre dair genel bilgiler veren Bılıkçı, geleneksel Türk şarküteri ürünleri arasında en çok tüketilen ürünün sucuk olduğunu belirtti. Bılıkçı şöyle devam etti: “Bizde en çok tercih edilen şarküteri ürünleri sucuk ve pastırma. Yabancı ülkelerin ise sosis, salam ve jambon. Nielsen verilerine göre sucuğun toplam pazardan aldığı pay yüzde 54.52, salamın yüzde 21.24, sosisin payı yüzde 13.2 pastırma ise yüzde 5.80. Bunları yüzde 3.17 ile kavurma, yüzde 1.14 jambon, yüzde 0.69 ile füme et takip ediyor.”

Kırmızı et tüketimin rakamlarına da değinen Bılıkçı, şunları söyledi: “2012’de ülkemizde 915 bin ton kırmızı et üretimi sağlanmıştır. Geçen yılın kırmızı et ithalatı rakamı ise 25 bin 435 tondur. 2012 yılında ithal edilen canlı hayvan rakamı ise 465 bin 634 baştır. TÜİK 2012 kayıt verilerine göre ülkemizde tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla %15’i küçükbaş hayvan etinden sağlanmaktadır. 2012 yılında kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kg. olarak telaffuz ediliyor. ABD’de kişi başı kırmızı et tüketimi 60 kg. AB ülkelerinde ise 30 kg. civarındadır. Ülkemizde hala AB düzeyinde kırmızı et tüketim rakamlarına yaklaşılamamaktadır.”

“Türk et ürünleri geleneği, dünya markası olma potansiyeli taşıyor, Tebliğ bu alanda atılmış en önemli adım oldu…”

OKU ➤  Lipton Türk çayının geleceğini Yağmur Ormanları Birliği sertifikasıyla koruyor

Bılıkçı, Türkiye’nin alameti farikası olan ürünlerimiz bulunduğuna, dünya sofralarına da taşınabilecek ürünler olan Türk sucuğu, Türk kavurması, Türk pastırmasının, doğru ve sağlıklı üretildiğinde dünya markaları çıkarabileceğimiz çok özel üretim alanları olduğuna dikkat çekti.  Dünya markaları çıkarabilmenin öncelikli şartlarının ise standardı korumak, sağlıklı üretim yapmak ve geleneksel lezzeti ve reçeteleri yeni teknoloji ile yeniden üretmek olduğunu belirten Bılıkçı, “Et ve Et Ürünleri Tebliği bu yolda atılmış en büyük adımdır” dedi.

“TEBLİĞ BİR MİLATTIR”

Tebliğde kırmızı – beyaz et karışımının sınırlandırıldığını ifade eden Mustafa Bılıkçı, “Tebliğ’de kırmızı etle üretilen ürünlerde beyaz et kullanılamayacağı ancak beyaz etle üretilen ürünlerde istenildiği takdirde kırmızı et de kullanılabileceği, ancak ürün isminde bunun belirtilemeyeceğini söyledi. Ürün ismi “Piliç/hindi sosis, salam, ısıl işlem görmüş sucuk” olarak kalmak kaydıyla ürüne istenildiğinde dana eti ve yağı da katılabilecektir. Dolayısıyla kırmızı/beyaz et oranı yüzdesinin ölçülememesi nedeniyle yaşanan sıkıntılar önlenip piliç – hindi ağırlıklı ürünlerinde ürün kalitesini artırmak için dana eti kullanmak isteyen üreticiye de kısıtlama getirilmemiştir” dedi.

Yapılan tüm çalışmaların sektörün iyileştirilip tüketicinin daha sağlıklı ve daha kaliteli ürünlere ulaşmasını sağlamak adına yapıldığı için sonuna kadar uygulamalara destek verdiklerini açıklayan Mustafa Bılıkçı, “Ancak bu yapılırken denetimlerin sıklaştırılıp, tebliğin suistimale açık alanlarının bir an önce kapatılarak, kötü niyetli uygulamalara meydan verilmemesi ve sürece destek olmak isteyen iyi niyetli üreticilerin haklarının korunması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“FİYATLARDAKİ MUHTEMEL DALGALANMA KALİTENİN ARTTIĞININ İŞARETİ”

Bılıkçı, yeni tebliğ ile birlikte kırmızı et ve kırmızı et ürünlerindeki genel bir fiyat değişimi gözlemlenebileceğini ifade etti. Bılıkçı, bunun hem kaliteli ve sağlıklı et kullanımına hem de pek çok firmanın daha sağlıklı ve güvenli üretim yapabilmek için yatırım yapmak durumunda olmasına bağlı olacağına ve durumun zaman içinde dengeleneceğini söyledi.

OKU ➤  Beslenme Çantasına Protein Desteği

Bılıkçı, şöyle devam etti: “Ancak bu artış, sektöre çok daha kaliteli ürün girmesini sağlayacak ve halk sağlığı açısından çok daha güvenli bir ortam oluşacaktır. Geleneksel et ürünlerimiz ülke ekonomisi ve hepimiz için bir değerdir. Aile sofralarımızda ve beslenmemizde hak ettiği yeri bu şekilde alacaktır.”

ETBİR SEKTÖRE YOL GÖSTERİYOR

ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, ETBİR olarak gıda üretiminde mesleki eğitime önem verdiklerini belirterek “Veteriner ve gıda mühendislerine yönelik sektörle ilgili seminerler düzenliyoruz. 3 – 6 Nisan’da Antalya’da veterinerler için düzenlenecek seminere sponsorluk desteği verdik” dedi. Sektörle ilgili çıkarılacak yasalarla ilgili sürekli bakanlıklarla görüştüklerini belirten Mustafa Bılıkçı, üreticinin taleplerini meclise taşıdıklarını ve aktif rol oynadıklarını anlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir