Yemek Zevki
droetker
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye
No Result
View All Result
Yemek Zevki
No Result
View All Result
CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut CaliforniaWalnut
Home Sağlık

Bayramda yaşanabilecek süt, çikolata ve kuruyemiş alerjilerine dikkat!

by Hatice Ünal
22 Mayıs 2020
in Sağlık
483 10
0
Bayramda yaşanabilecek süt, çikolata ve kuruyemiş alerjilerine dikkat!
739
SHARES
3.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Her ne kadar Ramazan Bayramı’nı karantina altında geçirsek de bayramlar çocuklar için çikolata, şeker ve kuruyemiş demek. 29 yıldır Çocuk Sağlığı, İmmünoloji ve Alerji alanında çalışan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, besin alerjilerinin görülme sıklığının arttığını vurgulayarak, “Besin alerjilerinde en sık rastlanan alerjenler süt, yumurta, buğday, kuruyemişler, deniz ürünleri soya ve kakaodur. Bayramda süt içeriği olan şekerler hem süt hem de kakao içeren çikolatalar, alerjen kuruyemiş içerebilen tatlılar beklenmedik besin alerjileri için risk oluşturabilir” ifadelerini kullandı. Besin alerjilerinin görülme sıklığı tüm dünyada artış gösteriyor. Ramazan Bayramı geleneği olarak tükettiğimiz şekerler, çikolatalar ve tatlılarsa hem yetişkinlerin hem de çocukların alerjilerini tetikleyerek bayramı zehir edebilirler.

29 yıllık Çocuk Sağlığı, İmmünüloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, besin alerjilerinin başlama yaşının olmadığını vurgulayarak, “Bayram geleneğine dönüşen şeker, çikolata ve tatlıları ölçüsünü kaçırmadan, dikkatli bir şekilde tüketmeliyiz” uyarısında bulundu.

Bayramda tüketilen besinler alerjen içeriyor

Besin alerjilerinin genellikle çocuk yaşta başladığını ancak son yıllarda yetişkinlerde de görülme olasılığının arttığını belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Besin alerjileri genellikle çocuk yaşlarda başlar ama alerjilerin her yaşta başlama potansiyeli vardır. En sık besin alerjisi yapan gıdalar arasında yer alan, süt, yumurta, buğday, kuruyemişler, deniz ürünleri, susam, soya ve kakaodur. Geleneklerimiz gereği bayramlarda bolca tükettiğimiz şekerler, çikolatalar ve şerbetli tatlılar yukarıda saydığımız alerjenleri bolca içermektedir. Bayramlarda normalden fazla tüketilen süt aroması içeren şekerler, çikolatalar ve şerbetli tatlılar alerjik tepkiler doğurabilmektedir” diye konuştu.

Sonuçları anafilaksi şok’a kadar gidebilir

En tehlikeli alerjik sonuçların kuruyemiş alerjilerinde görüldüğünü belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Bayramda görülebilecek alerjik reaksiyonların en tehlikeli olanı tatlıların içerdiği kuruyemişlere bağlı olarak görülebilecek, kuruyemiş alerjilerine bağlı alerjik tepkilerdir. Anafilaksi, yaşamı tehdit eden sistemik bir reaksiyondur. Hızlı müdahale edilmelidir yoksa ciddi sonuçlar yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Her şeyi kararında tüketelim

Aşırı tüketimin insan sağlığını her noktada tehdit ettiğini belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Yetişkinlerin ve alerjik çocukların bayramda beklenmedik, ani, alerjik reaksiyonlar yaşamaması için öncelikle şeker, çikolata ve tatlı tüketiminde belli bir ölçüde kalıp, aşırıya gidilmemesi ve en önemlisi de alerjik olduğunu bilen bireyler, yenilebilme potansiyeli olan her türlü şeker, çikolata ve tatlının içeriğini iyi bilmesi ve etiketlerin iyi okunması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Besin alerjisi bulguları

Alerjik besinler tüketildikten sonra görülebilen bulguları sıralayan Akpınarlı, “Dudakta, ağızda ve ciltte kaşıntı, boğaz, dil, dudak, göz ve yüzde şişme, deri döküntüsü, kurdeşen, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal bulguları görülebileceği gibi bazen de nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve şok gibi ciddi semptomlar yaşanabilir” dedi.

#ramazanbayramı #bayram #besinalerjisi #alerji #koronavirüs #ÇocukSağlığıİmmünolojiveAlerji #DoçDrAkgülAkpınarlıAntony #sağlıklıbeslenme #sağlık

Previous Post

Bayram şekerlerine dikkat!

Next Post

Oruç tutanlar ilk kahvaltıya dikkat!

Hatice Ünal

Next Post
Oruç tutanlar ilk kahvaltıya dikkat!

Oruç tutanlar ilk kahvaltıya dikkat!

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Künye
  • Hakkımızda
  • Dergimize Abone Olun
Bize Ulaşın: +90 212 454 22 22

© 2025 IMG - Yemek Zevki

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Tarifler
    • Balık Yemekleri
    • Çorba Tarifleri
    • Diyet Yemekleri
    • Dünya Mutfağı
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi Tarifleri
    • Salata Tarifleri
    • Sebze Yemekleri
    • Tatlı Tarifleri
    • İçecek Tarifleri
    • İftar Yemekleri
    • Kek Tarifleri
    • Kurabiye Tarifleri
    • Meze Tarifleri
    • Pasta Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Pilav Tarifleri
    • Pratik Yemekler
    • Reçel Tarifleri
    • Tavuk Yemekleri
    • Yöresel Yemekler
  • Video
  • Galeri
  • Sağlık
  • Hakkımızda
  • Künye

© 2025 IMG - Yemek Zevki