Fotoğraf: Hande GÖKSAN
(1 Tepsi İçin)
Malzemeler:
4 adet hazır yufka
6 adet orta boy patates
100 gram margarin
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri İçin:
Susam, çörek otu, haşhaş tohumu
Hazırlanışı:
Patatesleri iyice yıkayıp süzdükten sonra geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli örtecek kadar su ilave edin. Patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuğunu soyup bir miktar su ilave ederek çatalla ezin. Benmari usulü erittiğiniz margarini ve zeytinyağını bir kasede karıştırın. Yufkayı geniş bir tezgahın üzerine serin. İkinci yufkayı da üzerine yayıp yağlı karışımdan kaşık yardımı ile yufkanın üzerini yağlayın.
İç malzemesi için; Ezilmiş patateslere tuz, karabiber ve yumurta akını ilave edin, karıştırın. İki kat olan yufkaların üzerine iç malzemeyi yayın ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu, yuvarlak dilimler elde edecek şekilde iki parmak kalınlığında kesin. Dilimlerin üzerine yumurta sarısı sürün. İsteğe göre çörek otu, susam ve haşhaş tohumu gibi malzemelerle çeşnilendirin. Fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Aklınızda bulunsun:
Bu böreği pişirmeden buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Bunun için düz bir tepsiye önce dilim dilim dizip iyice dondurun. Sonra da piknik poşetlere veya kapaklı kaplara aktarın. Birkaç hafta bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. İç malzemesini peynir, maydanoz, doğranmış şarküteri ürünleri, rendelenmiş kaşar peyniri gibi karışımlarla da çeşitlendirebilirsiniz.