Yapım: Nilüfer ÇANKAYA – Fotoğraf: Ümit Başer ALKAÇ
(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı kavrulup çekilmiş yerfıstığı
1 çay bardağı kavrulup çekilmiş susam
1 çay bardağı ince bulgur
4 adet büyük ve olgun domates
1 adet soğan
2 adet salatalık
2 yeşil biber
1 dolu kaşık biber salçası
1 limon
3 kaşık nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
5-6 yaprak körpe marul
2 bardak soğuk su
Tuz
Hazırlanışı:
Bulguru bir çay bardağı soğuk su ile ıslatıp bir kenarda yarım saat dinlendirmeye bırakın. Üzerine fıstığı, susamı, salçayı, rendelenmiş soğanı ve kuru naneyi ekleyip 5 dakika iyice yoğurun. Ardından rendelenmiş 3 adet domatesi yavaş yavaş ekleye ekleye yoğurmaya devam edin. Bitiminde sulanmış ama homojen dağılmış bir sulu köfteye dönüşmeli. İnce kıyılmış biberleri ekleyip biraz daha yoğurduktan sonra ince doğranmış kalan bir domatesi, salatalıkları, ince kıyılmış yeşillikleri, limon suyunu, nar ekşisini ve soğuk suyunu ekleyin. Güzelce karıştırıp kıyılmış marul ve birkaç küp buz ile servis yapın.
Not: Sadece Toroslar’da, yörüklerin yaptığı özellikle Mersin’e özgü enfes bir çorbadır.
#batırık #batırıkçorba #çorba #çorbalar #çorbatarifleri #serinletençorbalar #yazçorbaları #yöreselçorbalar #mersinçorbaları #evdeyemekzevki