Göceli tarhanası nasıl yapılır?
Huriş’in kileri
Benim ‘Göceli’ tarhanam…
Göceli tarhanası nasıl yapılır? Göceli tarhanası, Eskişehir tarhanası, yani çekilmiş kırma buğdaydan yapılma bir tarhana. Her yörenin tarhanası kendine özgündür, güzeldir ama bu tarhana beni çocukluğuma götürür. Odun pazarı, rahmetli anneanneciğim, çocukluğum, beni şımartan akrabalarım, arkadaşlarım, yani çorbayı her kaşık salışımda işte anmadan geçemeyeceğim hatıralarım var… Şimdi bu anılarla harmanlanmış tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım seversiniz. Şimdiden afiyet olsun…
Malzemeler:
1 su bardağı çekilmiş buğday (göce)
2 su bardağı süzme yoğurt
2,5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1. Aşama:
Malzemenin tümünü geniş bir yoğurma kabında karıştırın.
2. Aşama:
Malzemenin tümünü pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
3. Aşama:
Elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak temiz bir bezin üzerine dizin.
4. Aşama:
Hamurları isteğe göre küçük parçalar halinde oda ısısında bekleterek kurutun. Veya piknik poşetlerine tek kullanımlık miktarda aktarın. Buzlukta muhafaza edin. Çorbayı hazırlamadan önce buzluktan çıkartın, yarım saat kadar ılık suda beklettikten sonra çorbanızı hazırlayın.
Lorlu ve Maydanozlu Çorba
1 yemek kaşığı tereyağını eritin. 1 yemek kaşığı salça ile yarım saat kadar suda beklettiğiniz tarhanayı ilave edin. Birkaç dakika kavurun. 3-4 su bardağı kaynar suyu ekleyin. 10 dakika kaynatın. Damak tadınıza göre kıyılmış maydanoz ve lor peyniri ile birlikte tatlandırarak sıcak sıcak servis yapın.
Fotoğraflar: Murat ERDOĞAN