Uzun ve sıcak bir yazın ardından, sonbahara merhaba diyemeden kış mevsimi başladı. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de ani bir değişim gösterdi. Kış sebze ve meyveleri ile bu besinlerin yararlarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’na sorduk. Yaz boyunca sonbahar sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, ‘Bu …
Devamını oku »Sağlık
Sonbahar Meyvelerinden Önce Kış Meyveleri Geldi!
Kış sebze ve meyveleri ile bu besinlerin yararlarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’na sorduk… Yaz boyunca sonbahar sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, ‘Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, üzüm, elma, incir ve armuttur. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladığı için; enerji, …
Devamını oku »Bayramda Kurulan Ziyafet Sofraları Astım Ataklarını Tetikliyor!
Aile bağlarının güçlendiği, ziyaretlerin ziyafete dönüştüğü bayramlarda astım hastalarının kendilerine daha da dikkat etmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Bayramlarda beslenmeye gösterilen özen azaldığından, alerjik astımı olanların atakları artıyor” açıklamasında bulundu. Beslenmenin astım hastaları için çok daha fazla önem taşıdığına dikkat çeken Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astım ve reflü arasındaki ilişkiyi de belirterek, astım hastalığında akciğerlerdeki havanın …
Devamını oku »Bayramda Eti Fazla Kaçırdıysanız Portakal Suyu İçin
Etin baş tacı olduğu bayram sofrasının nasıl olması gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik. Et, demir, B 12, folik asit ve birçok vitamin-mineral yönünden zengin olsa da metabolizmamızı çalıştıran posa ve C vitamininden oldukça fakirdir. Et tüketimi arttıkça kişinin vücudundaki toksin oranı da artar; bu da C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacı açığa çıkarır. …
Devamını oku »Kabızlıktan Tam Tahıl Ürünleriyle Korunun
Yeterli posa alımının sağlanamaması, hareketsizlik, fast-food besinlerinin sık tüketimi, yetersiz su alımı gibi faktörler kabızlığa yol açabiliyor. Bu durumdan kurtulmak için günlük posa alımının arttırılması dolayısıyla tahıl besinlerinin günlük beslenmede yer alması gerekiyor. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, günlük tam tahıl tüketimini arttırmak için evinizde beyaz un yerine tam buğday unu ve beyaz pirinç yerine esmer …
Devamını oku »Bayramda Etin Tadını Sağlıkla Çıkarın
Kurban Bayramı’nda sofranın en zengin ve bereketli olduğu, etin baş tacı edildiği bu dönemi sağlık sorunları yaşamadan atlatmanın püf noktalarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik. Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alın ve etini pişirmeden önce en az 24 saat bekletin. Etler sindirimi zor olan besinler olduğu için özellikle mide bağırsak problemi yaşayabilirsiniz. Çiğ et ürünleri, …
Devamını oku »Başarı Ve Sağlık, İyi Ve Doğru Beslenmeden Geçiyor
Kış aylarının gelmesiyle birlikte kapalı alanlarda yayılan nezle, grip, soğuk algınlığı bağışıklık sistemi zayıf olanları ve özellikle alerjik kişileri daha çok etkiliyor. Prof. Dr. Yonca Tabak gereksiz yere antibiyotik kullanımının vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkat çekerek, hastalığı basit yöntemlerle atlatmanın mümkün olduğunu belirtiyor ve konuyla ilgili özellikle velilere ve de öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Soğuk algınlığının yavaş seyreden bir hastalık …
Devamını oku »Okulda Enerji Kaybı ve Hastalık Riskine Karşı Her Gün Bir Bardak Meyve Suyu
Meyve sularının sağlıklı beslenmede özel bir yeri olduğunu söyleyen uzmanlar, okulların açılması ile birlikte nezle grip gibi mevsimsel hastalıkların da boy gösterebileceğine dikkat çekiyor ve hastalıklardan korunurken enerji kazanmak için vitamin kaynağı meyve sularının içilmesini öneriyor. Uzun yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte çocuklar okula geri döndü. Uzmanlar da sonbaharın gelmesi ile yayılabilecek mevsimsel hastalıklardan korunmak gerektiğine dikkat çekiyor. Bu dönemde, …
Devamını oku »Balık ne sıklıkla tüketilmeli?
Balık, sağlığımızı koruyan ve geliştiren besinler listesinin en başlarında yer alan bir yiyecektir, diyor Diyetisyen&Yaşam Koçu Gizem Şeber. Avlanma yasağının bitmesinin ardından sofralarımızda hak ettiği yeri mutlaka almalı. BALIK NEDEN YARARLI? Yüksek kaliteli protein içerir. Proteinler, vücudun yapım ve onarım işlemleri açısından önemlidir. Diğer et çeşitlerine göre yağ içeriği ve kalorisi daha düşüktür. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde rahatlıkla yer alabilir. …
Devamını oku »Bebekler, peynirde ‘Sürmeli’ dedi, kemikleri güçlendi
Güçlü kemik ve diş gelişiminde peynirin büyük önem taşıdığına işaret eden Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, tuz oranı düşük sürülebilir, kalsiyum ve proteinden zengin Muratbey’in“Sürmeli” peynirinin bebeklere 9. aydan itibaren rahatlıkla yedirilebileceğini belirtti. Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Muratbey’in yoğun AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği hem kesilebilir hem de sürülebilir bir peynir olan Sürmeli’nin bebeklere …
Devamını oku »