Ana Sayfa » Haber Turu » Piliç Eti, Sağlıklı Beslenmede Ekonomik ve Hijyenik Üretimi ile Protein Açığını Kapamada Öne Çıkıyor…

Piliç Eti, Sağlıklı Beslenmede Ekonomik ve Hijyenik Üretimi ile Protein Açığını Kapamada Öne Çıkıyor…

Piliç Eti, Sağlıklı Beslenmede Ekonomik ve Hijyenik Üretimi ile Protein Açığını Kapamada Öne Çıkıyor…

4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Recep Akdur, Türkiye’de protein eksikliği nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenmenin büyük bir sağlık sorunu olduğunu dile getirdi. Hayvansal proteinin bu anlamda öne çıktığını belirten Akdur, ekonomik üretimi ile de piliç etinin hayvansal protein açığını kapamada büyük rol oynadığının altını çizdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği BESD-BİR, sektörün bilim ve teknolojiyi paylaşması, yayması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonunu sağlamak üzere iki yılda bir Uluslararası Beyaz Et Kongresi düzenliyor. Bu yıl Antalya’da 27 – 30 Nisan tarihleri arasında 4’ncüsü yapılan ve 33 ülkeden 1.500 kişinin katıldığı Kongre’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.RecepAkdur, ‘Türkiye’de Piliç Etinin Halk Sağlığı Açısından Önemi’ başlıklı bir konuşma yaptı. Akdur, dengeli ve sağlıklı beslenmenin bir ülkenin ulusal kalkınmasında önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Dünyada her 9 kişiden 1’i yetersiz besleniyor…

Sağlıklı beslenmenin yememekten değil, yeterli ve dengeli yemekten geçtiğine vurgu yapan Prof. Dr. Recep Akdur, dünyada her yıl ortalama 53 milyon insanın öldüğünü; bunun 31 milyonunun ise beslenme ile ilişkili olduğunu açıkladı. Akdur, “Bu 31 milyonun 20 milyonu fazla beslenme sonucu hayatını kaybetmekte. 11 milyonu ise yeterince beslenememekle ilgili. Yani dünyada 9 kişiden 1’nin yetersiz beslendiğini söyleyebiliriz.” dedi.

Ulusal kalkınmanın önündeki en önemli engellerden birinin sağlıksız ve yeterli beslenme olduğuna vurgu yapan Halk Sağlığı Profesörü Recep Akdur, bunun sonucunda zeka ve yeteneğin düşük seviyelerde kaldığını, fizik gücünün oldukça altlarda seyrettiğini ve işe devamsızlıkların yaşandığını dile getirdi. Türkiye’de yetersiz beslenmenin nedenlerinden birinin gıdaya ulaşamama yani yoksulluk olduğunu ifade eden Akdur, sağlıklı beslenmenin en önemli bileşenlerinden hayvansal proteinin çok önemli bir yeri olduğunun altını çizdi. Akdur, “Yeterli vitamin, mineral ve düşük yağ içeriğine sahip olmasının yanında kolay sindirilmesi ve özellikle daha ucuz ve hijyenik olması piliç etini bugün oldukça avantajlı hale getirmektedir.” diye konuştu.

Beyaz et, karbonhidrat ve yağ oranı dengesi ile obezite hastalığı mücadelesinde avantaj sağlıyor…

Türkiye’de hayvansal protein tüketiminin birçok ülkeye göre daha düşük olduğunu kaydeden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Recep Akdur, gelişmiş ülkelere göre Türk insanının yıllık 3/1 kırmızı et tüketirken bu 3/1’in 3/2’lik kısmının beyaz et olduğuna değindi. Bugün çocukların fiziki olarak gelişmediğini, obezite oranının hem kadınlarda hem de erkeklerde artış gösterdiğini söyleyen Akdur, tüm bu sağlıksız durumlara karşı alınması gereken protein açısından; beyaz etin karbonhidrat ve yağ oranı konusunda da avantajlı olduğu hatırlatmasını yaptı.

Türkiye’de hayvansal protein alımında ekonomik üretim ve dağıtımın önemli olduğu konusuna da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Recep Akdur, “Bugün yoksulluk gıdayı satın alamama ve ulaşamama nedeni. Bu durumda piliç eti hayvansal protein açığını kapamada önemli bir seçenek.” derken sektörün ihracatta da önemli bir yer edinmeye başladığını belirtti.

Beyaz et hakkında yapılan son derece spekülatif konuşmalara karşı eğitim kampanyası yapılmalı…

Prof. Dr. Recep Akdur, konuşmasının sonunda “Beyaz et hakkında medyada sıklıkla son derece spekülatif konuşmalar yapılmakta. Yanlış yönlendirme yapan odaklara karşı, anında ve etkili bir eğitim kampanyası yürütülmeli. Kamu denetimine olan güvenin tazelenmesi gerekiyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir