Ana Sayfa » Haber Turu » RAMAZAN’DA VERDİĞİNİZ KİLOLARI BAYRAMDA GERİ ALMAYIN!

RAMAZAN’DA VERDİĞİNİZ KİLOLARI BAYRAMDA GERİ ALMAYIN!

RAMAZAN’DA VERDİĞİNİZ KİLOLARI BAYRAMDA GERİ ALMAYIN!

Ramazan boyunca oruç tutan her 4 kişiden 3’ü, yaklaşık 17 saat süren açlık nedeniyle mevcut kilolarını koruyarak ya da kilo vererek bu ayı tamamlamanın mutluluğunu yaşıyor. Ancak bu avantaj, birkaç gün süren bayramda aşırı miktarda yemek ve tatlı tüketimi nedeniyle tersine dönebiliyor. Bayramı kilo almadan ve sağlıklı geçirebilmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ezgi Mumcu, Ramazan Bayramı’nda doğru beslenme için önerilerde bulundu.

Bayramda fiziksel aktivitenizi artırın

Hayatta herşey mi özen, sabır, vakit ister?

Ramazan ayı boyunca uzun açlık sürelerine rağmen; metabolizma hızının yavaşlaması ve aktivite düzeyinde azalma nedeniyle oruç tutan her dört kişiden biri kilo artışından şikayet etmektedir. Düzenli beslenen ve hareket düzeyini normal seviyede tutan bireyler ise normal kilolarını koruyarak ya da kilo vererek bu ayı tamamlayabilmektedir. Bayram ve sonrasında eski yemek düzenine geçişte, metabolizma hızının artması ve sağlıklı yaşam için mutlaka haftada 3 gün düzenli egzersiz yapılması önem kazanmaktadır. Çünkü düzenli egzersizler hem alınan kiloların geri verilmesine, hem de verilen kiloların tekrar geri alınmasına engel olmaktadır. Egzersizler aynı zamanda kan şekeri kontrolünün de sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Sütlü tatlı ya da dondurmayı tercih edin

Ramazan bayramı boyunca şerbetli tatlı ve çikolata ikramları nedeniyle zararlı besinlerin tüketimi artmaktadır. Bu tür yiyecekler yağ, şeker ve kalori bakımından oldukça yoğun olmakla birlikte, yüksek glisemik indeksi nedeniyle kan şekeri kontrolünü sağlamakta zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, bağırsak sistem bozuklukları gibi birçok sağlık problemine de neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tatlı tüketmemeye özen gösterilmeli, eğer ikram edildiyse porsiyonlarına dikkat edilerek sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Dondurma da hem hafif hem de serinletici bir ikram alternatifi olarak öne çıkmaktadır.

OKU ➤  Tüp Mide Ameliyatından Sonra Başarıya Yönelik 7 Strateji

Bayram boyunca bu 10 kurala dikkat!

1- Sağlıklı bir şekilde tamamladığınız Ramazan ayından sonraki ilk günden itibaren kendinize 3 ana, 1-2 ara öğün olmak üzere beslenme planı hazırlayın.

2- Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Öğünlerde az ve iyi çiğneyerek tüketeceğiniz yiyecekler ile mide yükünüzü azaltın.

Ramazan sonrasında beslenmeye dikkat!

3- Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için porsiyonlarına dikkat ederek sebze ve meyve tüketimini artırın.

4- Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirilen hafif yemekleri tercih edin.

5- Ağır hamur tatlılar, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. İkram edilen tatlılardan sütlü ve meyveli olanları tercih edin.

6- Çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylar ve su tüketmeyi tercih edin.

7- Ramazan ayında su tüketiminin azalması, vücutta su kaybına neden olur. Ayran, şekersiz limonata, komposto, soğuk bitki çayı veya maden suyu tercih edin.

8-Diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınız varsa hastalığınıza göre beslenme programınızı uygulamaya devam edin.

9- Eğer tatildeyseniz açık büfe yiyeceklerden doğru miktarlarda ve fazla karıştırmadan tüketmeye özen gösterin.

10- Bayram günlerinde de bol bol hareket etmeye özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir