Ana Sayfa » Sağlık » Okul Beslenme Çantasında Neden Meyve Suyu Olmalı?
Okul Beslenme Çantasında Neden Meyve Suyu Olmalı?

Okul Beslenme Çantasında Neden Meyve Suyu Olmalı?

ÇOCUKLARIN ÇANTALARINA %100 MEYVE SUYU KOYUN

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, velilere çocuklarının okul beslenme çantalarına yüzde 100 meyve suyu koyma önerisi yapıyor.

Okul çağı; hızlı büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin önemli olduğu dönemlerden biri olma özelliği taşıyor.

Bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenme, bedensel, duygusal, sosyal gelişimin yanı sıra, okul başarısı ve devamlılığını da olumlu yönde etkiliyor. Diğer yandan, yetişkinlik dönemine temel oluşturan bu dönemde, doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması, diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları gibi beslenme ile ilişkili bazı kronik hastalıklardan korunabilmeye destek oluyor.

Öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmanın anahtar rolünü ise velilerin hazırladığı beslenme çantası üstleniyor. Peki, beslenme çantasında meyve suyunun yeri nedir?

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Profesör Doktor Neriman İnanç, meyve suyunun beslenme çantasında önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor.

Meyvelerin, besin piramidinde yer alan beş ana besin grubundan biri olduğunu dile getiren İnanç, günde 1600 kalori alan 1-4 yaş arası çocukların günde iki kez meyve tüketmesinin, günde 2800 kalori alması gereken 10-18 yaş arası çocukların da günde dört kez meyve yemesinin önerildiğini vurguluyor. Meyve ve sebze grubundaki besinler ve bunların sularının tüketimi, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ve hastalıklara karşı direncin oluşumuna olumlu etki yapıyor.

Hayata Başka Bakın, Beslenme Çantasına Yüzde 100 Meyve Suyu Koyun

Neriman İnanç, okul çağındaki çocuklara önerilen meyve tüketiminin yarısının, şeker ve ilave katkı içeren meyveli içecekler hariç olmak üzere, yüzde 100 ve sıkma meyve Lightning Rulet Oyna sularından sağlanabileceğini de söylüyor. Günde 5 meyve ya da sebze yenmesinin ya da bunların sularının içilmesinin, çocuk ve gençler için genel beslenme önerileri arasında yer aldığını söyleyen İnanç, yüz yetmiş gram ağırlığındaki bir bardak meyve suyunun, bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu da belirtiyor.

OKU ➤  Ramazan sonrasında beslenmeye dikkat!

Bu doğrultuda, okul çağındaki çocuğunuzun beslenme çantasına başka bakmak mümkün. 200 ml karton ambalajlı bir yüzde 100 meyve suyu, çocuğun beslenme çantasında yer alan diğer besinlerle birlikte sıvı olarak tüketebileceği, eğlenceli, lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir alternatif oluşturuyor.

Meyve Suyu Sıvı Ve Mineral Gereksinimlerini Karşılamada Etkili

Meyve sularının diyet lifi haricinde meyvede bulunan tüm ögeleri içerdiğini belirten Profesör Doktor Neriman İnanç, “Meyve suyunun asıl içeriği sudur. Karbonhidratlar meyve suyunu oluşturan en büyük ikinci kısım olup 11g/100 ml (0.44kcal/ml)’den 16 g/100ml (0.64kcal/ml)’ ye kadar çıkabilir. Meyve suları, günlük enerji gereksinmesine katkıda bulunmasının yanı sıra, mineraller ve vitaminler bakımından zengindir. Meyve suları, gün içerisindeki aktivitelerinden dolayı çocukların terle kaybettikleri sıvı ve mineral gereksinimlerini karşılamada destek olmaktadır. Özellikle içerdikleri antioksidan vitaminler ve flavanoidler ile immün sistem korunmakta ve bağışıklık güçlenmektedir. Bu sayede özellikle okul ortamında birçok mikropla tanışan çocuklar meyve suyu tüketimi ile hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilmektedir. Ayrıca, 10 – 12 saatlik bir zaman diliminin oluşturduğu açlık sonrasında, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan ilk öğün olan kahvaltıda meyve ve/veya meyve suyu tüketimi, çocuk ve gençlerin güne yeterli ve dengeli bir öğünle başlamalarına, yorgunluğun önlenmesine, bu sayede daha çabuk ve sağlıklı düşünmelerine yardımcı olmaktadır” diyor.

Yüzde 100 Meyve Suları İlave Şeker İçermez

Neriman İnanç ayrıca, “beslenme çantasına konulacak meyve sularının %100 meyve suyu olmasına özen gösterilmelidir” diyor ve halk arasında meyve suyu genel tanımına sahip içecekler hakkında şu bilgileri veriyor: “Meyve suyu ve benzeri içecekler, içerdikleri meyve oranına göre, meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek olmak üzere, dört ana kategoriye ayrılır. Türk Gıda Kodeksi, yüzde 100 meyve suyu ibaresini kullanma hakkı için kriterleri çok net belirliyor. Meyvenin kendisini yüzde 100 oranında içermesi, ilave şeker, koruyucu madde ya da herhangi bir katkı maddesi içermiyor olması gerekiyor. Özetle, yüzde 100 meyve suları ilave şeker içermezken, meyve nektarları şeker içermektedir.”

OKU ➤  Cevizli Yassı Kadayıf

Prof. Dr. Neriman İnanç Hakkında:

Prof. Dr. Neriman İNANÇ, 04 Ocak 1958 tarihinde Mardin’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Beslenme ve Diyetetik bölümünü tamamlamıştır. 1981 Yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Diyetisyen olarak göreve başlamıştır.

1988 yılında ülserli hastalarda ağızdan fazla miktarda alınan kalsiyumun serum, kalsiyum ve gastrin düzeylerine etkisi ile ilgili tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1995 yılında İngiltere’den aldığı destek ile, hiperlipidemik hipertansif bireylerde farklı dozlarda balık yağının etkisinin incelendiği tez projesi ile bilim doktoru unvanı almıştır.

2001 Yılında Doçent olarak çalışmalarına devam eden, Prof. Dr. Neriman İNANÇ, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksek Okulu’nda Beslenme İlkeleri ve Hastalıkları Diyet Tedavisi derslerinin öğretim üyeliğini yapmıştır. 2003 yılında Erciyes Üniversitesi Sağlık İlimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölüm başkanlığı görevi yapmış ve 2006 yılında kendi meslek alanında Türkiye’de 19. olan Profesör unvanını almıştır.

2013 yılından itibaren Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurucu dekanı olarak göreve başlamıştır. Türkiye Diyetisyenler Derneği, tüple beslenme ve damardan beslenme konusu ile ilgili olarak Klinik Enterali Parenteral Kepan ve Espen Avrupa Parenteral Enteral Beslenme Derneklerine üye olan Prof. Dr. Neriman İNANÇ, mesleki çalışmalarına kurucu dekanı olduğu Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde devam etmektedir.

Tavsiye

Vişneli Turta

Vişneli Turta

Vişneli Turta (6 Kişilik)   Malzemeler: 3 adet yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir