Ana Sayfa » Sağlık » Yumurta Omega 3 Değil, Proteini İçin Alınmalı

Yumurta Omega 3 Değil, Proteini İçin Alınmalı

2306Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin SUNGUR, tüketicilere yumurtayı proteini için tüketmelerini tavsiye ederek yumurtayla ilgili bilgi verdi.

YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin SUNGUR, Türkiye’de protein tüketiminin dünya standartlarının çok altında olduğunu, tüketicilerin sağlıklı yaşam için karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine daha fazla protein ihtiva eden gıdalara yönelmeleri gerektiğini söyledi.

Tavuklara “Omega 3” ya da “selenyum” katkılı yem verilmesi halinde yumurtada “Omega 3” ya da “Selenyum” oranının artırılabildiğini belirten SUNGUR, ancak yumurtanın doğal ve sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. SUNGUR ” Yumurta, üstün kaliteli protein kaynağıdır. Tüm besinler içinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurta proteini, amino asitlerin hepsini yeterli oranda içerir. Kolay sindirilir ve yüzde 100 vücut proteine dönüşebilir. Yumurtanın yumuşak ve lezzetli olması, bu değerli besine kolay çiğnenebilen ve sindirilebilir olmasını sağlar. Tüm besinler içinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada Omega 3 gibi vücuda faydalı yağ asitleri artırılabilmesine karşın başka gıdalarda daha yoğun miktarda bulunur. Dolayısıyla, biz tüketicilere, yumurtayı, doğal ve sağlıklı bir protein kaynağı olarak görmesini, Omega 3, selenyum için değil proteini için tüketilmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi. SUNGUR, bir büyük yumurtanın 6 gram protein içerdiğini ifade ederek, yumurta proteininin yüzde 45’inin sarısında, kalan yüzde 55’i beyazında olduğunu ifade etti.

Yumurtanın yağ oranı düşük, protein oranı yüksek…

Besin kalitesi açısından anne sütünden sonra ikinci sırada olan yumurta, proteinin yanı sıra 13 vitamini içeriyor. Hayvansal gıda olmasına rağmen yağ içeriğinin düşük olduğunu, özellikle spor yapanların mutlaka yumurta tüketmeleri gerektiğini ifade eden SUNGUR, ” Büyük boy bir yumurtada 4,5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1,5 gramı doymuş yağ asitleri, diğer kısmı ise doymamış yağ asitleri şeklindedir. Yumurta, kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içerir ve toplam yağ miktarı düşüktür ” diye konuştu.

OKU ➤  Banvit, Diyetisyenlere Sağlıklı ve Güvenilir Piliç Üretiminin Yol Haritasını Anlattı

SUNGUR: “Yumurtayı kullanacağınız zaman yıkayın…”

SUNGUR, tüketicilere yumurtanın saklanmasına ilişkin de öneriler getirdi. Ev koşullarında yumurtanın buzdolabında saklanması gerektiğini ifade eden SUNGUR ” Yumurtanın çabuk bozulmasını önlemek için satın alınan orijinal karton kutusu içerisinde yıkanmadan muhafaza edin. Yumurta yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder ve çabuk bozulur. Bu nedenle kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Yumurtanın kabuğu gözenekli olduğundan kokuları emebilir. Bunu önlemek için buzdolabında soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yanında saklanmamalıdır. Günlük taze yumurtalar iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden, paketlenme tarihinden itibaren 4-5 hafta içerisinde veya satın alma tarihinden itibaren 3-4 hafta içinde tüketilmelidir. Katı olarak pişirilmiş yumurta buzdolabında 1 hafta güvenli şekilde saklanabilir.” dedi.

1 Yumurta Bulunan Besin Değeri:

Protein: %20

Vitamin A: % 12

Vitamin B-12:  %16

Vitamin B-6:  %8

Vitamin D : %12

Vitamin E: % 6

Folik Asit : %12

Tiyamin : %4

Fosfor : %16

Riboflavin : %30

Çinko : %8

Demir : %8

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir