Ana Sayfa » Haber Turu » Sahi, İstanbul’un Nostaljik Güzelliklerini Yaşatmaya Devam Ediyor

Sahi, İstanbul’un Nostaljik Güzelliklerini Yaşatmaya Devam Ediyor


İstanbul aşıklarına şehrin renklerinden oluşan bir alışveriş deneyimi sunan Sahi İstanbul, şimdi de İstanbul’un eski dolmuş görselleriyle süslediği Nostaljik Beyoğlu çikolatalarını lezzet sevelerle  buluşturuyor. Sahi’nin 1950’li yıllardan 80’li yıllara kadar İstanbul’un en önemli simgelerinden olmuş olan dolmuşlarla süslü Dolmuş Tablet Çikolataları, Antep Fıstıklı Sütlü, Fındıklı Sütlü ve Bitter’den oluşan 3 farklı çeşidi ile raflardaki yerini aldı.

Hatırlayanlar bilir; kimi siyah, kimi mavi, kimi yeşil ama hepsi de çepeçevre sarı-siyah damalı, bol nikelajlı Desoto, Playmouth, Dodge, Chevrolet, Buick marka otomobillerden oluşan dolmuşlar vardı İstanbul’da. Geniş ve büyük tasarımlarıyla İstanbul caddelerinin ağırbaşlı süsleriydi onlar. 1950’li yıllarda İstanbul’un yollarını süslemeye başlayan bu otomobiller, 80’li yılların sonlarında kaybolmaya başladığında adeta İstanbul’un beyefendili, hamımefendili yıllarının da sonuna gelindiğini anlatıyordu.

İşte özlemle anılan bir dönemin en önemli simgelerinden olmuş olan bu dolmuşlar şimdi, İstanbul’un şehir kültüründen beslenmek isteyen yerli yabancı herkese bambaşka alışveriş deneyimi sunan Sahi İstanbul’un birbirinden lezzetli çikolatalarını süslüyor. Sahi İstanbul, Antep Fıstıklı Sütlü, Fındıklı Sütlü ve Bitter çeşitlerinden oluşan Nostaljik Beyoğlu çikolatalarını dolmuş tasarımlı ambalajlarda sunarak yenilikçi, İstanbul aşığı ve farklılaşan yönünü bir kez daha ortaya koyuyor.

İstanbul’un eski dolmuşları hakkında çarpıcı bilgiler:

•1930’lu yıllarda tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz Türkiye’ye de yansıyınca, toplu ulaşım aracı tramvaya ilgi artmış, bu durum İstanbul’da taksi şoförlerini zor duruma sokmuştu. Şehirde dolmuşların ilk örnekleri de bu tarihlerde ortaya çıktı. İlk hatlar; Taksim-Karaköy, Şişli-Pangaaltı, Fatih-Beyazıt ve Sirkeci-Karaköy’dü.

•Dolmuşçuluk giderek yaygınlaşırken, 06 Kasım 1931 tarihinde alınan kararla, dolmuşlarda sarı-siyah damalı çizgi uygulaması başlatıldı.

•İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda İstanbul’da görevli Amerikalı askeri personelin özel izinle ithal etmeye başladıkları otomobiller, daha sonra satılıp el değiştirerek şehrin hafızasından silinmeyen dolmuşlara dönüştüler.

OKU ➤  Ceviz ve Alzheimer Hastalığıyla Mücadele Hakkında Yapılan Yeni Araştırma

•1954 yılında dolmuşçular resmen tanındı ve ilk tarife verildi. Bu tarifede ücretler, Sirkeci-Beyazıt 25 kuruşla en ucuz, Kadıköy-Pendik 150 kuruşla en pahalı hatlar olarak belirlenmişti.

•Genelde 1945’le 1960 model arası Amerikan arabalarının çalıştığı dolmuş hatlarında, zaman içinde otomobillerin yenilenmeleri zorunluluğu doğdu ve bu zorunluluğun ardından da 80’li yıllarda bu arabalar tamamen ortadan kalktı. (Kaynak: NTV Tarih)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir