Ana Sayfa » Sağlık » Ramazan Ayında Kilomuzu Nasıl Kontrol Etmeliyiz?

Ramazan Ayında Kilomuzu Nasıl Kontrol Etmeliyiz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik

Diyet döneminde korkulan zaman dilimlerinden biri olan Ramazan ayındayız…

Ramazan döneminde beslenme zamanlarımız normal günlerin tam tersine dönmekte; peki bu durum kilo kontrolünü nasıl etkiliyor, oruç bağışıklığımızı düşürüyor mu, kilo vermeye çalışan bireyler için Ramazan ayı nasıl değerlendirilmeli, gelin beraber inceleyelim.

Öncelikle bağışıklık sistemimizin oruca tepkisinden başlayalım. “Oruç tutmak bağışıklığı düşürür” veya “oruç tutmak bağışıklığı güçlendirir” tarzında kesin ve net cümleler kurmak mümkün değil. Eğer kronik bir hastalığınız yok ve sağlığınız oruç tutmaya engel değil ise, orucun bağışıklığınız üzerinde negatif bir etkisi olması söz konusu değildir. Eğer oruç tutamıyorsanız, sağlığınız buna engel oluyor ise oruç tutmak için kendinizi ve bedeninizi zorlamak bağışıklığınızı düşürmeye ya da hastalıklarınızın şiddetlenmesine sebep olabilir. Oruç tutmaya karar vermek için mutlaka sizi sürekli takip eden hekiminizin de fikrini almaya özen gösterin.

Ramazan döneminde beslenme saatlerimiz kelimenin tam anlamıyla tepe taklak oluyor. Sabah süresince beslenmediğimiz, akşam ise beslenmeye başladığımız bir döneme giriyoruz. Normal koşullarda akşam geç saatlerinde beslenmeyi durdurmamızın sebebi, uyku zamanımıza kadar tükettiğimiz besinlerin metabolize olması için gerekli sürenin olmamasıdır. Uyku vakti ve son beslenme saatiniz arasında minimum 2 saat olması gerekir.

Peki normal koşullarda daha rahat sağlayabildiğimiz bu metabolizma süreci Ramazan ayında nasıl kontrol edilmeli?

Bizim için asıl önemli olan nokta sahur saati…

Sahur saatinde iki tip insan ile karşılaşıyoruz; ya yiyip yatanlar ya da uykuyu bölüp tam sahur saatinde beslenip tekrar uyuyanlar. Peki hangisi doğru?

Bu soruya “ikisi de doğru” diyebiliriz fakat küçük bir ekleme yaparak… Eğer iki grup da  yedikten minimum 2 saat sonra uyuyor ise yaptıkları süreci en iyi şekilde kontrol edebilmek adına çok uygun ve doğru. Fakat uykuya geçiş süreci beslenip ardından yarım saat kırk beş dakika sonra uyumak ile şekilleniyor ise, bu durumda her iki grup da süreci iyi kontrol edemiyor demek gerekir.

OKU ➤  Elmalı Armutlu Hurma

Ramazan ayında kilo vermeye çalışan bireyler gece yemek yedikleri için bir telaşa kapılır. Fakat unutulmamalıdır ki bu süreç kilo vermeye asla engel değildir. Doğru bir beslenme programı ile kilo verme süreci pozitif şekilde ilerlemeye devam eder. Asıl dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, öğün sayısındaki azalmalar sebebiyle metabolizmanın yavaşlaması… Biz metabolizmayı hızlandırmak için öğün sayımızı artırıp, sisteme sürekli yemek göndererek çalışmaya teşvik ederiz. Sistem çalışsın ki metabolizma canlı kalsın. Fakat Ramazan döneminde sabah vücudumuzu dinlenime aldığımız için sisteme herhangi bir besin gönderemiyoruz, bu durumu kontrol etmek adına yapacağımız şey şu;

İftar ve sahur arasına ara öğünler sıkıştırmalıyız. Peki nasıl yapacağız?

Eğer iftar ve sahur arasında uyumuyorsanız bunu çok rahat kontrol edebilirsiniz. Bir buçuk, iki saat aralıklarla iftar ve sahur arasına 2 ara öğünü çok rahat sığdırabilirsiniz. Tabii su tüketimi de çok önemli günlük hedef olan minimum 2 litreyi bu süreçte içmeniz şart!

İftar ve sahur arasında uyuyor iseniz, iftar sonrasında 1 küçük ara öğün ile süreci kontrol etmeye çalışmakta fayda var. Suyu bu seçenekte de unutmuyoruz tabii ki.

İftar ve sahurda çok ağır beslenmeden bedenimizi çok zorlamamaya dikkat etmemiz çok önemli. Ağır yemeklerden, şerbetli tatlılardan, asitli içeceklerden olabildiğince uzak durarak, dengeli ve yeterli bir beslenme programına bağlı kalarak ilerleyin.

İşte sahurda yapabileceğiniz 2 tarif;

Kabak Tost

Malzemeler:

2 adet kabak

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı tam buğday unu

Çeyrek demet dereotu

1 ince dilim peynir veya kaşar peyniri (30 gram)

Karabiber ve tuz

Hazırlanışı:

Kabağı rendeleyerek suyunu güzelce sıkın. Dereotunu minik minik doğrayın. Bütün malzemeleri karıştırarak içine yumurtayı kırın. Elde ettiğiniz harcı, tost makinesine serdiğiniz yağlı kâğıda yayın. (Harç çok ince olmasın çok fazla yaymayın.) 5-6 dakika pişirip içine 30 gram kaşar peyniri veya 30 gram beyaz peynir (1 ince dilim) koyarak katlayın, peynir eriyince tostunuz servise hazır.

OKU ➤  Kıymalı ve Pirinçli Semizotu

Yulaf Tost

Malzemeler:

1 adet büyük boy yumurta

1 İnce dilim peynir veya kaşar peyniri (30 gram)

4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı yoğurt

Karabiber, pul biber ve tuz

Hazırlanışı:

Derin bir kaseye yumurta, yulaf ezmesi ve yoğurdu alın. Karabiber, pul biber ve tuzu ekleyerek tamamen karışıncaya kadar çırpın. 10-15 dakika buzdolabında dinlendirin. Harcı, yağlı kağıt serdiğiniz tost makinesine yayın. 5-6 dakika pişirip içine 30 gram kaşar peyniri veya 30 gram beyaz peynir (1 ince dilim) koyarak katlayın, peynir eriyince tostunuz servise hazır. Afiyet olsun.

#iremçelik #beslenmevediyetuzmanı #ramazan #sağlıklıbeslenme #kilo #kilokontrolü #ramadan #sağlık #beslenme #ramazandasağlıklıbeslenme #diyet #diyetisyen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir