Peki Propolis Nedir?
Propolis, en basit tanımıyla arıların ürettiği doğal bir madde aslında. Kovan hazırlanırken kovanın yalıtımı için bu maddeyi kullanan arılar, kovanın iç kısmının da temiz kalmasını yine propolis sayesinde sağlıyor, kovanı dışarıdan gelecek zararlı madde ve mikroorganizmalara karşı bu şekilde koruyorlar.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Sık sık arı poleniyle karıştırılsa da aslında arı poleninden oldukça farklı bir madde olan propolisin rengi de arının faydalandığı bitkiye farklılık gösterebiliyor ama genel olarak kahverengi tonlarında oluyor. Peki, propolisin içinde neler bulunuyor?
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Propolis B1, B2, C ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir madde olmakla kalmıyor, aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi maddeleri de içinde barındırıyor.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Propolisin Faydaları
Propolis, içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemimize ilaç gibi geliyor ve güçlendiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için de grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor, oluşmuş hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Diş eti iltihaplanmalarında, ağız içinde çıkan yaralarda hızlı bir iyileştirici etki oluşturuyor. Propolis, sadece diş eti iltihaplanmalarında değil, vücutta oluşan iltihaplı hastalıkların birçoğunda olumlu etkilerde bulunuyor. Bu sayede ülser, mide iltihaplanması gibi rahatsızlıkların da üstesinden gelmenize destek oluyor. Hücreleri yenileme sürecini hızlandırması nedeniyle yaraların hızlıca kapanmasına yardım ediyor.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Tıpkı kovanı koruduğu gibi vücudu da koruyarak bakteri ve mantar nedeniyle oluşabilecek hastalıklara yakalanma riskini en aza indiriyor. Ağız kenarları başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen uçukları tedavi edici özellikler gösteriyor.
Güçlü antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığına iyi geliyor, şampuana katılarak değerlendirildiğinde saç derisinin de sağlıklı olmasını sağlıyor.
Kulakta oluşan ağrı ve iltihaplanmaları iyileştirici etkilerde bulunuyor. Son ve en önem verilen faydasıysa, propolis kansere yakalanma riskini azaltarak, C vitamini başta olmak üzere içindeki birçok yararlı bileşen sayesinde oluşmuş olan kanserli hücrelerin de büyüyüp çoğalmasını engelliyor.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Propolisin Kanserden Korur Mu?
Propolisin faydalarını sıralarken kansere karşı vücudun yanında yer aldığından söz ettik, bunun nereden çıktığını da hemen anlatalım istedik. Prof. Hui-Fen Liao ve bir grup onkologun yaptığı araştırmaya göre, propolisin etken maddelerinden biri caffeic acid penetil ester. Adı bize oldukça karmaşık ve yabancı gelse de tanıyınca çok seveceğiniz bu etken madde, kanserli hücrelerin yayılma hızını düşürerek kanserin ilerlemesini engellemede oldukça büyük bir role sahip olabiliyor.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Öyle ki, bilim insanlarının yaptığı bu araştırmada, kanser türüne göre farklılık gösterse de %47 ila 52 arası bir oranla hücrelerin büyüme hızının yavaşladığı görülüyor. Bu araştırmayı destekleyen bir başka araştırmaysa şöyle:
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Belirli bir süre düzenli ve yetereli miktarda propolis kullanıldığında, vücudun farklı bölgelerinde oluşmuş olan tümörlerin büyüme hızı yavaşlıyor ve yine türünden türüne değişse de tümörlerin büyüme hızı yaklaşık ½47,5 oranında baskılanıyor. Bunlar gibi propolis ile ilgili yapılan daha birçok araştırmaya göre propolisin sağlık konusundaki iddiası büyük anlayacağınız. Önemli bir not:
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Biliyoruz siz yaparsınız ama biz yine de söylemeden geçmeyelim. Kanser gibi ciddi rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkes, propolis de dahil herhangi bir ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunun önerileri doğrultusunda hareket etmeli. Sağlığınızı ihmal etmeyin, kendiniz için iyi bir şey yapmak isterken vücudunuza bilmeden zarar vermeyin. Unutmayın, herkesin bünyesi aynı maddeye birbirinden çok farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Aman diyelim.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Propolis Nereden Alınır Nasıl Kullanılır?
Propolis nedir ne değildir, faydaları nelerdir uzun uzun öğrendiğimize göre sıra geldi nereden alıp nasıl kullanacağınızı öğrenmeye. Propolisi güvendiğiniz aktarlardan bulabilirsiniz. Kendisi, piyasada genelde iki şekilde bulunuyor, biri gördüğünüz küçük kahverengi parçalar şeklinde olan katı hali, diğeri de damla şeklinde olan sıvı hali.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Genel olarak damla şeklinde olanları tercih ediliyor. Çünkü propolis suda çözünen bir madde değil. Bu yüzden sıvı içinde çözünmüş halini almak, etkilerini görebilmeniz açısından önemli. Nasıl kullanacağınıza gelirsek, diş eti ya da boğaz iltihaplanması gibi durumlardan şikayetçiyseniz propolis ile gargara yapabilirsiniz.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Eğer diğer faydalarından yararlanmak için tüketecekseniz bir çay bardağı kadar çayın içine 15 damlayı geçmeyecek şekilde ekleyerek içebilirsiniz. Olur da katı propolis alırsanız onu da yine rendeleyip toz haline getirerek içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi damla şeklinde olanları kullanmanız daha doğru olacaktır.
[/nextpage] [nextpage title=”Propolis’in Faydaları Nelerdir?” ]Son kez uyarımızı tekrarlayalım, propolis dahil herhangi bir ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışın. Özellikle, herhangi bir maddeye karşı alerjiniz ya da ciddi bir rahatsızlığınız varsa asla ama asla doktorunuzun önermediği hiçbir ürünü kullanmayın.
[/nextpage]