Ana Sayfa » Haber Turu » Milano Protokolü’nü Hayata Geçiren Barilla, Gıda Ve Açlık Sorununa Sahip Çıktı

Milano Protokolü’nü Hayata Geçiren Barilla, Gıda Ve Açlık Sorununa Sahip Çıktı


Dünyanın gıda israfı ve açlık sorununa devletlerden önce özel sektör sahip çıktı. İtalyan gıda şirketi Barilla’nın kurduğu BCFN Vakfı (Barilla Center for Food&Nutrition) tarafından oluşturulan, “Sıfır açlık, obeziteyle mücadele, gıda israfının azaltılması ve sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılmasını” amaçlayan Milano Protokolü’ne Milano’da gerçekleştirilen BCFN 6.Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda son hali verildi. Dünyanın geleceği için açık bir taahhüt olan ve bugüne kadar birçok sivil toplum örgütü ve bilim insanının imzaladığı protokol, Milano EXPO 2015’te tüm katılımcı devletlerin imzasına açılacak.   

Tüm dünyayı etkileyen gıda israfı ve açlık sorununa, devletlerden önce özel sektör sahip çıkarak, somut adımlar atmaya başladı. İtalyan gıda şirketi Barilla’nın kurduğu BCFN Vakfı (Barilla Center for Food&Nutrition) tarafından oluşturulan, “Sıfır açlık, obeziteyle mücadele, gıda israfının azaltılması ve sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılmasını” amaçlayan Milano Protokolü, Milano’da 3-4 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen 6.Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda son haline getirildi.

İlk kez 2013 yılında BCFN tarafından hazırlanarak tartışmaya açılan ve dünyanın geleceği için açık bir taahhüt olan Milano Protokolü, 1 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Milano’da yapılacak EXPO 2015’te tüm katılımcı devletlerin nezdinde imzaya açılacak. Birçok sivil toplum örgütü ve bilim insanının imzaladığı bu protokol artık devletlerin ve tüm toplumun imzasına açılarak kapsamı genişletilecek. Matteo Renzi başbakanlığındaki İtalyan Hükümeti tarafından da desteklenen protokol, AB Komisyonu’nun da gündemine alınacak.

Dünyanın birçok saygın bilim adamını bünyesinde bulunduran bağımsız bir düşünce kuruluşuyken, 2014 yılında vakfa dönüşen BCFN’nin Yönetim Kurulu Başkanı Guido Barilla, İtalyan Hükümeti’nin dışişleri bakanlıkları aracılığıyla tüm ülkelerden bu protokole destek vermelerini isteyeceğini söyledi. BCFN Forumu’nda konuşan Guido Barilla, “Milano Protokolü çerçevesinde açlık ve obeziteyle mücadele, gıda israfının önlenmesi, sürdürülebilir tarım için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem devletten, hem sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

OKU ➤  Bayramda Tatlı Yemek Zorunda Değilsiniz

Milano Protokolü’nün 3 Hedefi

Çevreyi korumak için 1997 yılında bir grup öncü lider tarafından sunulan Kyoto Protokolü’nden esinlenen Milano Protokolü’nün üç makro hedefi var:

• Farkındalık artırıcı kampanyalar ve tarım başta olmak üzere tüm gıda zincirini içine alan uzun vadeli anlaşmalar ile dünyada 1.3 milyar tona ulaşan gıda israfının 2020 yılına dek yüzde 50 oranında azaltılması.

• Gıda ürünlerinden üretilen biyo yakıtlara yönelik kısıtlamalar ile tarımsal reformların oluşturulması, gıdada finansal spekülasyona karşı mücadele edilmesi ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi.

• Dünyada 1 milyara yakın insanın aç, 1,5 milyara yakın insanın ise obez olduğu paradoksundan hareketle, gıdaya erişim ve sağlıklı beslenme konusunda BM hedefleri ile uyumlu yeni politikalar geliştirilmesi.

BCFN YES! Proje Yarışması

BCFN, özellikle gıda ve beslenme alanlarından genç beyinlerin yenilikçi ve devrimci projelerinin uygulanabilir aşamaya taşınması hedefiyle bir de yarışma düzenliyor. Bu yıl üçüncü kez genç projelerin bir araya geldiği BCFN YES! yarışmasında ilk kez bir Türk gencinin projesi de 10 finalist arasına girme başarısını gösterdi. Eğitimini Düsseldorf’ta sürdüren makine mühendisi Erdem Ünyay, iki arkadaşıyla birlikte geliştirdiği “havadan yeraltı suyu kaynaklarının nicelik ve niteliğinin belirlenmesine” yönelik olarak geliştirdikleri projesini sundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir