Ana Sayfa » Sağlık » İştahsız çocuklara yemek yedirmenin yolları

İştahsız çocuklara yemek yedirmenin yolları

Çocuklarının iştahsız olması, birçok ebeveynin en büyük problemlerinden biri olduğunu söyleyen Diyetisyen Esra Baş Toktay, neler yapabileceğine dair önemli bilgiler verdi.

TEKSÜT’ün Facebook sayfasında Diyetisyen Esra Baş Toktay, anne-babalardan gelen, çocuklarının iştahsızlığı ile ilgili soruları, neler yapabileceklerine dair öneriler vererek yanıtladı. İştahsız olan çocukların ilk olarak çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Esra Baş Toktay, çocuğun yemek istemediği besini onun tüketebileceği hale getirmenin ve sunumunu ona hitap edebilecek şekilde yapmanın önemli olduğunu belirtti.

Peynirin doğal ve kaliteli halini sunarak anne-babaların en büyük yardımcılarından biri haline gelen TEKSÜT’ün Facebook sayfasında ebeveynler, Diyetisyen Esra Baş Toktay’a sorularını yöneltebiliyor ve öneriler alıyorlar. Diyetisyen Esra Baş Toktay, TEKSÜT’ün Facebook sayfasında anne-babaların sorduğu, çocuklarının iştahsızlığıyla ilgili soruları detaylı örnekler vererek yanıtladı. Diyetisyen Esra Baş Toktay, çocuğun yemek istemediği besini onun tüketebileceği hale getirmenin ve sunumunu ona hitap edebilecek şekilde yapmanın önemli olduğunu belirtti. Peynir yemek istemeyen bir çocuğun, omlet, börek ya da tostun içindeki peyniri rahatlıkla tüketebileceğini ya da peynirin hayvan şekillerinde kesilip çeşitli sebzelerle süslenerek çocuğa sunulabileceğini vurguladı.

Diyetisyen Esra Baş Toktay, iştahsız çocuklar için TEKSÜT’ün Facebook sayfasında anne babalara şu önerileri verdi:

• “İştahsız olan çocukların ilk olarak çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. İştahsızlığın demir eksikliği, mide problemleri vb. şeklinde pek çok fizyolojik sebebi olabilir. Bunun dışında çocuğun iç dünyasında yaşadığı bazı sorunlar da iştahsızlığa sebep olabilir. Konuyla ilgili bedensel veya ruhsal bir problem tespit edilirse mutlaka çözüme kavuşturulması gerekir.

• İştahsızlık problemi yaşayan çocukların, az ve sık beslenmesine özen gösterilmelidir. Çocuğa tüketebileceği miktarda besin sunulmalıdır. Tabağında göreceği fazla miktarda besin onun iştahını daha çok kapatabilir, onu yıldırabilir.

OKU ➤  Hanelia.com Açıldı...

• Yemeklerden önce çok fazla sıvı tüketmemesine özen gösterilmelidir.

• Öğün saatleri belirlenmeli ve mutlaka masada ailece yemek yenilip sohbet edilmesine özen gösterilmelidir.

• Bazı çocuklar bazı besinleri tüketmek istemeyebilir. Bu noktada çocuğa verilecek olan doğru beslenme eğitimi çok önemlidir. Çocuğa ısrar etme veya cezalandırma yöntemi bu konuda uygun değildir. Bu durum çocuğu o besinden daha da uzaklaştırabilir.

• Süt içmek istemeyen bir çocuğa sütün onu güçlendireceği gibi faydaları anlatılmalıdır. Sade süt içmek istemeyen çocuğun sütüne taze meyve, bal gibi besinler eklenerek tüketimi daha kolay hale getirilebilir. Süt bardağının ayrı ve değişik şekillerde olması, değişik pipetler kullanılması süt içmeyi daha cazip hale getirebilir. Anne ve babanın çocukla birlikte sütü tüketmesi de ona örnek bir davranış olacaktır.

• Aynı şekilde yoğurt tüketmek istemeyen çocuklar yoğurdun sulandırılmış hali olan ayran veya cacığı daha kolay tüketebilir.

• Peynir yemek istemeyen bir çocuk omletin, böreğin, tostun içindeki peyniri rahatlıkla tüketebilir veya peynir hayvan şekillerinde kesilip çeşitli sebzelerle süslenerek çocuğa sunulabilir. Beyaz peynir tüketmek istemeyen bir çocuk kaşar peyniri, örgü peyniri veya dil peynirini severek tüketebilir.

• Burada yapılması gereken istenmeyen besini çocuğun tüketebileceği hale getirmek ve sunumunu ona hitap edebilecek şekilde yapmaktır.

• Okul çağı çocukları yıldan yıla ne kadar büyüdüklerini ölçmeyi severler. Okulda başarılı olmak isterler. Sağlıklı beslendiklerinde tüm bunları elde ettiklerini görmek onları mutlu edecek ve motivasyon sağlayacaktır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir