Ana Sayfa » Sağlık » Diyabete Karşı Sağlık Profesyonellerinin İşbirliği

Diyabete Karşı Sağlık Profesyonellerinin İşbirliği

saglik-ulkeleriUluslararası Rotary’nin “Mesleki Eğitim Takımı” projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Diyabet Çalıştayı, altı ülkenin sağlık profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşti.

Gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 5’ini etkileyen diyabet, ölüm nedenlerinde 7’nci sırada…

Rotary’nin girişimleri ile Türkiye, Afganistan, Pakistan, Kenya, Tanzanya ve Avustralya’dan sağlık profesyonelleri, uygulamalardaki pratikleri paylaşarak, bu ülkelerde diyabet yayılımını azaltmak ve diyabet yönetimini geliştirmek amacıyla işbirliğine gidiyor.

Uluslararası Rotary’nin “Mesleki Eğitim Takımı” (Vocational Training Team) projesi kapsamında 6 ülkeden sağlık profesyonellerinin katılımıyla oluşturulan bir fikir alışveriş platformu niteliğindeki Uluslararası Diyabet Çalıştayı, 11-15 Mayıs arasında 2430. Bölge ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi. Türkiye ekibi ile birlikte Sydney Üniversitesi’nden Profesör Greg Fulcher ve Avustralya’dan multi-disipliner bir ekip tarafından yönetilen Çalıştay ile katılımcıların kendi ülkelerine götürüp uygulayacakları yeni anlayışlar öğrenmeleri amaçlandı.

Çalıştay kapsamında 14 Mayıs Perşembe günü, Çankaya Rotary Kulübü Başkanı Enis Güray ev sahipliğinde Sheraton Otel’de yapılan Türkiye Teşekkür Toplantısı’na, ülkelerini temsil eden sağlık profesyonellerinin yanı sıra; Uluslararası Rotary 2430. Bölge Guvernörü Korhan Atilla, Komite Başkanı Bülent Erbora ve Türkiye Ekip Lideri Prof. Dr. Rengin Erdal katıldı. Toplantıda konuşan Komite Başkanı Erbora, geçmişi bir yıl öncesine dayanan projenin Türk doktorların Avustralya’ya yaptıkları mesleki ziyaretle başladığı ve ardından Ankara Çalıştayı’nın planlandığı bilgisini verdi. Sydney’de yapılan konvansiyonda; Uluslararası Rotary 2430. Bölge (Türkiye) Guvernörü Korhan Atilla ile 9685. Bölge (Avustralya) Guvernörü Ian Scott’un bir araya gelerek Çanakkale’nin 100. Yılı anma etkinlikleri kapsamında bir mesleki değişim programı üzerinde mutabakat sağladığını hatırlatan Erbora, başta yalnızca iki ülkeyi kapsayan projenin kapsamı genişletilerek 6 ülkeden 26 kişilik bir ekip oluşturulduğunu anlattı. Erbora, Rotary Vakfı’nın stratejik ortaklarından Aga Khan Üniversitesi ile de bir araya geldiklerini, Üniversitenin Asya ve Afrika hastanelerinde bir ay süren anketle çalıştayın konusunun “Tip-2 Diyabet” olarak belirlendiğini söyledi.

OKU ➤  AZI DA ÇOĞU DA ZARAR! GÜNLÜK İYOT MİKTARINA DİKKAT!

Prof. Dr. Rengin Erdal’ın Türkiye adına ekip lideri olduğu Çalıştayı planlamak için Gazi üniversitesi ve Numune Hastanesinden 3 hocadan oluşan bir ekibin, Mart’ta Sydney’e gittiğini de söyleyen Erbora, bu çalışmalarla Çalıştayı gerçekleştirme noktasına geldiklerini anlattı. Erbora, “Amaç bu ülkelerdeki diyabet çalışmalarının fikir paylaşımlarının yapılması, daha iyi uygulamaların bir diğer ülkeye geçmesi ve tabii bunun sürdürülebilir olması. Yarın herkes ülkesine bir aksiyon planı ile dönecek ve 3-6 aylık periyotlarla gelişmeleri raporlayacaklar. Bu işin nereye gittiğini, ülkemizdeki gelişmeler ile birlikte Afrika ve Asya’daki uygulamalara nasıl bir faydası olduğunu takip ediyor olacağız” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında, Güney Asya’daki Aga Khan Hastaneleri ve Afrika’dan doktorlara Ankara’da 5 günlük yerinde görme ziyaretleri için de imkân sağlandı.

-Gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 5’i diyabet pençesinde…

Bulaşıcı olmayan hastalıkların en hızlı artanlarından olan diyabet, kalkınmakta olan ülkelerde nüfusun yüzde 5’ten fazlasını etkiliyor ve ölüm sebepleri arasında 7’nci sırada yer alıyor.

Rotary Vakfı’nın bir hibe projesi olarak gerçekleşen bu Çalıştay’dan; Pakistan, Afganistan, Tanzanya ve Kenya’da Aga Khan Üniversitesi Hastaneleri tarafından izlenen ve Ankara’daki Uluslararası Diyabet Çalıştayı’nda eğitim almış profesyonellerden güncel tedavi yöntemleri görecek diyabet hastaları yararlanacak. Altı ülkede risk altında olan nüfus da bu çalıştayın sonucu olan gelişmiş önleme, teşhis ve tedavi yaklaşımlarından dolaylı biçimde yarar sağlayacak. İzleyen yıllarda diyabetle mücadelede ilerlemenin sürmesi için doktorlar arasında sürekli nitelikte uluslararası bir profesyonel ağ oluşturulması hedefleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir