Ramazan ayı bereketin, paylaşmanın ve dua etmenin önem kazandığı özel bir aydır. Bu ayda hazırlanan iftar sofraları daima misafirlere ve farklı lezzetlere gebedir. Çünkü Ramazan ayı sofraları eşsiz bir paylaşım kültürünü yansıtır. Bu ayı olması gerektiği gibi geçirmek isteyenler Ramazan sofrasına birkaç lezzet dahil edebilir. İftar yemekleri geldiğinde akla hem ufak başlangıçlar hem de besleyici yemekler gelir. Birbirinden özel lezzetleri eşsiz bir şekilde noktalamak için de yöresel tatlı çeşitleri iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Çatal kaşık bıçak takımları hazırsa işte bu ayı özel kılan iftar yemeği önerileri…
Hurma
Yemek takımları ve masa örtüleri serilmiş, bereket dolu bir iftar sofrası için gerekli hazırlıklar yapılmışsa hurma zamanı gelmiş demektir. Hurma, Ramazan ayının sembolü ve her iftarın vazgeçilmezidir. Çünkü hurma İçerdiği doğal şekerlerle enerji sağlar ve sindirimi kolaylaştırarak oruç açma sürecine mükemmel bir başlangıç yapar. Bundan dolay su ve hurma ile oruç açmak Ramazan ayının kültüründe yer alır. Ramazan sofrasında yemekler hazır olmasa dahi ilk etapta hurma servisi yapmak oruçlu kişiler için yeterli olacaktır.
Ramazan Pidesi
Ramazan pidesi bu ayı özel kılan lezzetlerin başında gelir. Genellikle sadece Ramazan ayına özel olarak satışa sunulan Ramazan pidesi yumuşacık ve susamlı lezzetliyle sofraların vazgeçilmezidir. Hem iftar hem de sahurda tüketilen bu lezzet özellikle ekmek çeşitleri vazgeçilmezi olanlar için idealdir. Ramazan pidesini sıcak bir şekilde servis ederek bu ayın atmosferini yansıtan bir sofraya imza atılabilir.
Güllaç
Sütlü, cevizli ve özel hamuruyla eşsiz bir lezzet sunan güllaç, Ramazan ayının sembolleri arasında yer alır. Farklı lezzetlerin boy gösterdiği bir Ramazan ziyafetini hafif ve tatlı bir şekilde noktalamak isteyenler için bu lezzet ideal. Güllaç tatlısı süt ve gül suyu gibi besinlerle hazırlandığından besleyiciliğiyle de öne çıkar. Ayrıca bembeyaz görüntüsüyle şık bir tatlı sunumu hazırlamak isteyenlerin ortak adresidir.
Mercimek Çorbası
Oruç tutma sürecinden sonra yenilen iftar yemeğinin besleyicilik ve lezzet açısından yeterli olması oldukça önemlidir. İşte tam da bunun için mercimek çorbası Ramazan sofralarının geleneksel lezzetleri arasında yer alır. Protein ve lif açısından oldukça zengin olan bu çorba oruç sonrası vücuda enerji kazandırır. Ayrıca iştah açıcı lezzetiyle ara sıcak ve ana yemek çeşitleri öncesinde yemeğe güzel bir başlangıç sunar. Tercihe göre havuç ve patates gibi sebzelerle de hazırlanabilen mercimek çorbası, kesinlikle Ramazan sofralarının favorilerinden birisi.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı yaprak sarma Ramazan sofrasını hafif lezzetlerle taçlandırmak isteyenler için ideal yemekler arasında yer almakta. Üzüm yaprağı, farklı baharatlarla tatlandırılmış pirinç harcı, salça ve zeytinyağı ile hazırlanan bu lezzet özenli bir sofra hazırlamak için oldukça ideal. Ayrıca yaprak sarmanın hafifliği ana yemeklere eşlikçi olarak da değerlendirilmekte. Misafirlerin olduğu bir günde özenli bir masa hazırlamak isteyenler için bu lezzetle mutlaka iftar sofrası menüsünde yer almalı.
Hünkar Beğendi
Listemizin sonunda Osmanlı saray mutfağının önde gelen lezzetlerinden birisi var; hünkar beğendi. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanan bu lezzet geleneksel iftar sofrası yemekleri hazırlamak isteyen herkes için doğru adres. Zira hünkar beğendi Osmanlı’dan günümüze iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bir lezzet. İnce dana etinin közlenmiş patlıcan püresi ile buluştuğu bu lezzet iftar sofralarını özel kılmak için birebir.