Türkiye’nin ve Çukurova’nın ihracat gururu Sunar Grup, 80 ülkeyi aşan ihracatını yeni pazarlarla taçlandırıyor.
İhracatta sınır tanımayan grup, son olarak Seyşeller ve Fransız Guyanası’na ihracat yapmaya başladı. Ayçiçek yağından mısır yağına, margarine kadar geniş ürün yelpazesiyle ihracat gerçekleştiren Sunar Grup ihraç ettiği ürünlerin, toplam üretiminin yaklaşık % 60’ına tekabül ediyor ve Türkiye mısır yağı ihracatının da yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor.
Çukurova’nın gururu, Türkiye’nin ihracat devi Sunar Grup’a ait şirketler; beş yıl kadar önce başlanılan ihracat faaliyetlerinde; dört kıtada, 80’i aşkın ülkeye ulaşma başarısı gösterdi. Sunar Grup, Türkiye’nin ihracat devlerini sıralayan TİM’in 1000 listesine 2 farklı şirketi ile girerek ihracat başarısını tescilledi. İhracattaki başarısıyla göz dolduran grup, yeni pazarlara açılma stratejisi çerçevesinde son olarak Seyşeller ve Fransız Guyanası’na ihracat yapmaya başladı. İhracat rakkamı ise 150 milyon doları geçen Sunar Grup’un hedefi ise Pazar sayısını 100’e çıkartmak.
Sunar Grup CEO’su Hüseyin Çomu, mevcut ürünlerin mevcut pazarlardaki payını olabildiğince artırmanın yanı sıra yeni pazarlara açılmanın gerekliliğine inandıklarını söylüyor.
Yeni pazarlara açılma stratejisi çerçevesinde Fransız Guyanası ve Seyşeller gibi yeni pazarlara ihracata başladıklarını belirten Hüseyin Çomu, pazar stratejilerini şöyle özetliyor:
“Daha önce gitmediğimiz, bizi hiç tanımayan yeni pazarlara giderek buralarda pay alma stratejisini izliyoruz. Bilinmeyen pazarlara odaklanmayı, geleceğe daha fazla dönük, büyüme odaklı ve daha yetkin bir yaklaşım olarak görüyoruz. Bu hedef doğrultusunda özellikle, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Çin ve Japonya pazarları öncelikli hedef pazarlarımız. Dünya nüfusunun yarısını barındıran bu pazarlara Türkiye’nin ihracatı çok az. Biz buralara yapılan ihracatı artırmak istiyoruz. Çünkü Türkiye ürettiği bütün ürünleri oraya ihraç etse bile bu denizde damla kadar kalacaktır.”
Ürün yelpazesini genişletmek üzere pazar araştırmaları yapan Sunar Grup, yeni ülkelerde ürünlerini ve markasını tanıtmaya da önem veriyor. İhracatta markalaşma stratejisini benimsediklerini söyleyen Hüseyin Çomu, özellikle komşu ülkelerde marka yatırımları ile pazarlama faaliyetleri de yaptıklarını vurguluyor.
Helal gıda sertifikasının da ihracatta önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çeken Hüseyin Çomu şunları söylüyor:
“Günümüzde ‘Yerel düşün, küresel hareket et’ anlayışı hakim. Bizde bu anlayışa uygun hareket ediyoruz. Örneğin; ihraç pazarlarımız arasında yer alan Güney Doğu Asya’daki Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkeler ve Avrupa ülkelerindeki etnik pazarlar, helal sertifikasına oldukça önem veriyorlar. Bizde bu durumu görüp helal sertifikası aldık. Türkiye’de ilk kez helal sertifikasını alan bitkisel yağ firması olduk. Müşteri portföyümüzün helal sertifikası ile pozitif yönde değiştiğini ve satışlarımızın arttığını gözlemledik.”