Ana Sayfa » Sağlık » Kış Mevsiminde Zinde Kalmak İçin Sağlıklı Beslenme

Kış Mevsiminde Zinde Kalmak İçin Sağlıklı Beslenme

Kış aylarının gelmesi ile nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığı oldukça yükselir. Birçoğumuz bu hastalıklara yakalandıktan sonra ilaçlara sarılırız. Önemli olan tüketeceğiniz doğru besinler ile bu hastalıklara yakalanmadan kış aylarını geçirmektir.

Özellikle kış aylarını daha zinde ve hasta olmadan geçirmek için vitamin ve mineral içeriği yüksek olan besinlerin daha fazla tüketilmesi gereklidir.

Vitaminler, vücudumuzda sentez edilemeyen, besinlerle vücudumuza aldığımız diğer besin öğelerinin daha iyi kullanılabilmesi için önemli rolü olan, büyüme, gelişme ve sindirim sistemi için en önemli besin öğeleridir. Vücudumuzda sentez edilemeyen vitaminleri besinler ile karşılamak zorundayız. Eğer yeterli düzeyde vitamin alımı gerçekleşmezse, kış aylarında hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça yükselir.

Bu kışı daha zinde geçirmek istiyorsanız, hangi vitaminleri ve hangi besinlerde bulunduklarına bir göz atın…

A vitamini: Bağışıklık sistemi için olan önemi, deri bütünlüğünü sağlaması ve hücresel olaylarda olan görevlerine bağlanmaktadır. A vitamini yetersizliğinde hücresel olaylarda değişiklikler gözlenir ve deri bütünlüğü bozulur. Bu sorunlarda, bağışıklık sisteminde olumsuzluklara neden olur ve zararlı mikroorganizmaların vücudumuza girişini kolaylaştırır. Antioksidan özellikli olması nedeni ile zinde bir gün geçirmenizi engelleyen serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Bu vitaminden zengin besinler; karaciğer, balık, süt, tereyağı, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, kayısı ve domatestir. Bu besinlerden düzenli olarak tüketmek günlük A vitamini gereksinmenizi karşılamanızı sağlar.

E vitamini: Güçlü bir antioksidan etkiye sahip olan E vitamini, vücudumuzun serbest radikallerden temizlenmesinde rol oynar. Bağışıklık hücreleri, serbest radikallerin oluşturacağı zararlara karşı daha duyarlı olduklarından, bu hücrelerin düzgün olarak çalışması için yeterli E vitamini almak önemlidir. Önerilen düzeyde E vitamini alımının, grip riskini ve özellikle yaşlılarda solunum sistemi enfeksiyonları riskini azalttığı bilinmektedir. Enfeksiyon döneminde ise, yeterli E vitamini almak önemlidir çünkü bu vitamin mikropların kandan temizlenme hızını arttırmaktadır. E vitamininden zengin besinler; bitkisel sıvı yağlar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve buğday embriyosudur.

OKU ➤  Kansere karşı hurma

C vitamini: Suda eriyen vitaminlerden olan C vitamini, güçlü bir antioksidandır. C vitamini, bazı bağışıklık hücrelerinde yoğun miktarda yer alır ve bu hücreleri serbest radikaller adı verilen zararlı maddelerden korur. Böylece bağışıklık sisteminin görevine devam etmesini ve güçlenmesini sağlar. Soğuk algınlığından korunmak ve zinde bir vücut için yeterli miktarda C vitamini alınması gereklidir. Soğuk algınlığı olan çocuklara yapılacak C vitamini desteğinin de soğuk algınlığı süresini azaltabileceği düşünülmektedir. C vitamininden zengin besinler; kuşburnu, yeşilbiber, turunçgiller ve diğer sebze ve meyvelerdir. Bu tür besinlerin her öğünde yer alması önerilmektedir.

B grubu vitaminleri: B-kompleks vitaminlerinden olan riboflavin, B6, folik asit ve B12 vitaminlerinin bağışıklık sistemi üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir. Bu vitaminler arasında bağışıklık sistemi ile en güçlü ilişkiye sahip olan vitamin B6 vitaminidir. Bu vitaminlerin yetersizliklerinde, bağışıklıkta azalma gözlenir. Özellikle B6 vitamininin yetersizliği yaşlılarda bağışıklık hücrelerinde oluşan olumsuz değişikliklerle ilişkilidir. Bağışıklık sisteminin görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için, bu vitaminlerin yeteri miktarda alınması gerekir. Riboflavinden zengin besinler, süt ve süt ürünleridir. B6 vitamininden zengin besinler; sakatatlar ve tahıl tohumlarıdır. Folik asidin kaynağı olan besinler ise; karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. B12 vitamini ise sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Karaciğer ve diğer sakatatlar bu vitaminlerden her ne kadar zenginde olsalar, tüketimi önerilmeyen besinlerdir.

Zinde kalmak için diğer besin öğeleri…

Demir: Demir sadece kış ayları için değil tüm yaşam boyunca sağlığımızı koruyan ve zinde bir bedene sahip olmamıza destek olan başlıca besin öğesidir. Özellikle demir seviyesi düşük olan bireyler, daha çabuk üşüdükleri gibi, hastalıklara daha kolay yakalanırlar. Demir içeriği yüksek olan et, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzelerin yeterli ve dengeli miktarda tüketilmesi kış aylarını daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

OKU ➤  Koska ’dan diyabet hastalarına helva

Protein: Protein ana besin öğelerinden biridir. Doku ve organları yenilenmesi ve gelişimi için önemli olan protein, kış aylarında daha dirençli bir vücut için alınması şarttır. Özellikle hayvansal proteinlerin kalitesi, bitkisel proteinlere göre daha kalitelidir. Bu sebeple et ve ürünleri ile süt ve ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesi gereklidir.

Gizem Tutar/Yemek Zevki Dergisi

3 yorumlar

  1. Elinize sağlık, güzel bir anlatım olmuş..

    • diyor ki:Merhabalar hmlyiie hanım,Maurersin görünmüş herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama panik ataksınız ve ilaç kullanıyorsanız mutlaka o ilaçları yazan doktorla konuşup zayıflama ilacı kullana bilirmiyim dersenİz o size mutlaka yol gösterecektir. Biz sağlığınız açısından devam etmenizi önermiyoruz ama son olarak doktora başvurup daha sağlıklı karar verebilirsiniz.

  2. hilmiye diyor ki:mrb 23 yaşındayım 88 kluoyim aktara gitmiştim ordaki çalışan bayan maurersi çok iyi anlattı herkesin memnun olduğunu söyledi bende aldım 2 gün oldu maurers e başlayalı fakat gözlerimde bulanıklık ve baş ağrısı var ayrıca hafif çarpıntım oluyor belli bir süre sonra bunlar geçermi?birde panik atak tedavisi görüyorum maurers i içtikten 9-10 saat sonra ilacımı içiyorum dikkat ediyorum ama bu gözlerimde bulanıklık,baş dönmesi,kalp çarpıntısı ve baş ağrısı beni biraz korkuttu.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir