Buğdayın yetiştiği ilk topraklar olma mirasını taşıyan Şanlıurfa, dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği UNESCO’nun ‘Dünya Gastronomi Şehri’ unvanını almak için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
“Unesco Gastronomi Şehri” kategorisinde Şanlıurfa Şehri’nin başvurusu 20 Mart 2014 tarihinde yapılmıştı. Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde ve Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz Başkanlığı’nda Şanlıurfa’nın tüm unsurlarının içinde bulunduğu bir çalışma heyetinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında birçok etkinlik gerçekleştirilmişti.
Bu yıl ülkemizden iki şehir Dünya Gastronomi Şehri olmak için yarışıyor. Aynı coğrafyadan bir tek şehre verilen unvan için lahmacunu soğanla yapan Şanlıurfa ve sarımsakla yapan Gaziantep, 6. Dünya Gastronomi Şehri unvanını hak edebilmek için bütün gastronomi potansiyellerini gün yüzüne çıkarıyor.
Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Turizm Platformu, Harran Üniversitesi, GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)’un paydaşı olduğu proje “Dünyanın En Eski Mutfağı” temasıyla yola çıkıyor. Yakın geçmişte yapılan kazılar sonrasında ortaya çıkarılan dünyanın en eski yerleşim yeri Göbeklitepe’de elde edilen verilerin de doğruladığı “Buğdayın ilk yetiştiği topraklar” olma niteliğine sahip olan Şanlıurfa, ‘Dünya Gastronomi Şehri’ unvanını taşıma konusunda güçlü bir adaylık sergiliyor.
Şanlıurfa’da yetişen endemik bitkilerden, Şanlıurfa’nın gastronomi kültürünün yaşam kültürüne karıştığı noktalara, şehrin kendine has ürün
ve üreticilerinden, şehrin mimari ve kültürel alt yapılarına kadar bütün unsurların vurgulandığı projenin en önemli katkısının, yemek turizminin geliştirilmesiyle birlikte Şanlıurfa turizmine olması hedefleniyor. UNESCO Gastronomi Şehri unvanının Şanlıurfa’ya, dünyanın toplam gastronomi turizm hacminden hak ettiği payı almasını sağlayacak. Bu bağlamda, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, organizasyonda önemli sorumluluklar üstleniyor.
Bu unvanı ilk olarak 2005 yılında Kolombiya’dan Popayan şehri aldı. Ardından 2010 yılında Çin’den Cheng Du ve İsveç’in Östersund şehirleri bu unvana layık görüldü. Unvanı kazanan son şehirler ise Lübnan’dan Zahle ve G.Kore’den Jeonju. UNESCO tarafından layık görülen bu unvana sahip olmak unvanı kazanan şehre prestijin yanında turizm alanında da oldukça büyük bir ekonomik kazanç sağladığından, uzmanlar tarafından çok önemli bir unvan sayılıyor.
Şanlıurfa’nın dünyanın gastronomi şehri olup olamayacağı 30 Kasım 2014 tarihine belli olacak.