Ana Sayfa » Haber Turu » Bernardo’dan Osmanlı’ya Gül-i Firuze Yorumu…

Bernardo’dan Osmanlı’ya Gül-i Firuze Yorumu…

bernardo

Duayen Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Sanat Tarihçisi- Yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun Bernardo için tasarladığı “Aşk-ı Osmani” Koleksiyonunda yer alan “Gül-i Firuze Serisi”, gül motifinin turkuaz rengi ile eşsiz yorumunu sofralara yansıtıyor.

Osmanlı Sanat Tarihi Duayeni Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile Mimar-Sanat Tarihçi ve Romancı Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun Osmanlı mirasından esinlenerek Bernardo için tasarladığı Aşk-ı Osmani Koleksiyonu, tarihi evlere taşıyor. Sevil Acar’ın ustalıklı ürün ve desen tasarımı-uygulamaları ile koleksiyonun en gözde parçalarından biri olarak dikkat çeken Gül-i Firuze Serisi ise Osmanlı sanatının kalbine oturan gül motifi ve turkuaz renginin eşsiz uyumu ile öne çıkıyor. Bernardo Gül-i Firuze Serisi, Osmanlı sanatından bilgi dolu ilhamlara dayanan ve evlerde saray zevkini yaşatarak keyifle kullanılacak olan yemek ve fincan takımından oluşuyor.

Gül-i Firuze’nin Sanatsal Yolculuğu

Birçok kültürde olduğu gibi Osmanlı kültüründe de önemli bir çiçek olan güle önemli dinsel-sembolik anlamlar yüklenmiştir, örneğin Hz. Muhammed’in terinin gül koktuğuna inanılır. Gül birçok mevsimde açma özelliği, kokusundan ve suyundan yararlandırma cömertliği ve tartışılmaz güzelliğiyle görsel sanatların her alanında ve edebiyatta ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Gülün biçimi çizgisel olarak çeşitlemeye elverişli olduğundan, kendine özgü çizgilerinden yola çıkarak pek çok yorum yapılagelmiştir.

Sözcüğün kendisinden anlaşılacağı gibi, turkuaz dünyada Türk rengi olarak bilinmektedir. Yüzyıllar boyunca Selçuklu ve Osmanlı Sanatının çinilerinden ve diğer alanlarında çok sevilen bir renk olarak beliren turkuaz, temel renklerle kombine edildiğinde de göz alıcı renk ahenkleri ortaya çıkar.

Tasarımda Osmanlı sanatındaki pek çok süslemede kullanılan, açılmış bir gülün stilize edilerek yalın çizgilere indirgenmiş yorumu görülür. Motifin çevresi yine sık kullanılan geleneksel bir motif olan lotuslarla, yani nilüferin ve tomurcuğunun stilize edilmiş biçimiyle zenginleştirilmiştir. Tasarıma adını veren turkuaz, altının parıltısıyla daha da belirginleşmiştir.

OKU ➤  BERNARDO ’DAN İÇİNİZİ ISITACAK ÜRÜNLER

Bu takımda Osmanlı’nın mükemmeli arayan motifleri, gücün ve saltanatın renklerinden olan firuze ile altının birleşiminde yansıtılmıştır.

www.bernardo.com.tr

facebook.com/BernardoTurkiye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir