Ana Sayfa » Haber Turu » Barbeküde Beyaz Ve Kırmızı Et Pişirme Yöntemleri

Barbeküde Beyaz Ve Kırmızı Et Pişirme Yöntemleri


Hafta sonları, akşam yemekleri ve özel anların vazgeçilmezi barbekü keyfi etler doğru pişirildiği takdirde bir seremoniye dönüşüyor. Yanlış barbekü kullanımı ve pişirme yöntemleri ise sağlığınıza olumsuz etki yapabilir. Lider barbekü markası Weber Stephen, doğru et pişirme yöntemlerini açıklıyor.

Weber uzmanlarının verdiği bilgilere göre barbekü öncesi beyaz et ve balık hemen, kırmızı et ise dinlendirilmiş olarak kullanılmalı. Lezzetli barbekü sofraları için altın kural ise; malzemenin kaliteli olması.

Etin ızgara ile uyumunu mükemmelleştirmek için Weber Stephen Türkiye Genel Müdürü Cem Yılmaz “Barbekü veya mangal, adına ne dersek diyelim, kalabalık sofraları ve hoş sohbetleri temsil eder. Kültürümüzde yaygın bir yeri olan mangaldan doğru verim alabilmek için birkaç ipucunu akıllarda tutmak yeter. Genel olarak mangalı pişirmeye hazırlamak için kömürlerin gri bir külle kaplanana kadar kor hale gelmesini beklemek gerekiyor. Isı ve nem kaybı yaşanmaması içinse barbekünün kapağı et pişene kadar mümkün olduğunca en fazla 2 kez açılmalı. Izgara ürünün pişirme sırasında sadece 1 kez çevrilmesi yeterli oluyor. Izgara yapılacak ürünün yapışmaması için de yağlanması gerekiyor.”  diyor.

Etin Rengi Önemli

Kırmızı etin lezzetini en iyi şekilde yakalamak için en önemli şey etin rengi. Weber uzmanlarının tavsiyelerine göre et mutlaka hafif kırmızı olmalı. Biftek, pirzola ve diğer kemikli etler mangal için en ideal olanlardır. Dana etine oranla daha yağlı olan kuzu etini pişirirken ise mangal üzerinde oynatılmadan pişirilmelidir. Bu yöntem ızgara üzerinde alevlerin oluşmasını engeller. Pirzola pişirirken kemik uçlarının yanmaması içinse kemikler alüminyum folyo ile sarılmalıdır.

Beyaz Etin Sağlıklı Olması İçin

Kümes hayvanlarının etlerinin tamamen pişirilmeden tüketilmemesi gerektiği konusunda sağlık uzmanları da uyarılarda bulunuyor. Weber uzmanlarına göre; kemiksiz bir tavuk göğüs eti ızgarada doğrudan ısıda 8-12 dakikada, kemikli tavuk göğsü ise dolaylı ısıda 30-40 dakikada pişebiliyor. Beyaz ette en çok dikkat edilmesi gereken nokta etin içinin pembe kalmamasıdır. Ayrıca tavuk eti derili ise derinin yanmadan pişirilmesine özen gösterilmelidir.

OKU ➤  ‘Yılın Girişimcisi’ Baydöner oldu

Barbeküde Balık Pişirme Sanatı

Weber uzmanlarına göre mangalda balık yaparken seçilen balık türünden pişirilme şekline kadar özen göstermek önemli. Çünkü balık
türlerinin ızgarada pişirilme yöntemi farklıdır. Mangalda balık yaparken en önemli nokta ateşin uygun sıcaklığının ayarlanmasıdır. Balık mangalda çok çabuk piştiğinden kömürün çok alevli olması balığın kuruyup lezzetini kaybetmesine sebep olur. Izgara için en uygun türler iri ve yağlı balıklardır. Balığı pişirmeden önce ızgaranın yağlanması balığın yapışmasını önleyerek lezzetinin içinde kalmasını sağlar.

Weber Stephen uzmanları, barbeküde etlerin lezzetini ortaya çıkarmak için yapılacak olan marinasyon işlemlerinin önemini vurguluyor. Etin yumuşak olması için yoğurt, süt ve sirke gibi asit içeren malzemelerle marine edilmeli. Izgarada yanmamaları için de sıvı soslar süzülmeli ve o şekilde ızgaraya yerleştirilmeli. Pişmesine yakın tekrar üzerine bir miktar marine sosu sürülerek lezzet kuvvetlendirilebilir. Aynı şekilde kuru baharatlar da yanmaması için etin pişmesine yakın eklenmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir