Ana Sayfa » Sağlık » “Yüksek lifli ekmek, meyve ve sebze gibi bir vitamin kaynağıdır”

“Yüksek lifli ekmek, meyve ve sebze gibi bir vitamin kaynağıdır”

ekmek1Devlet Planlama Teşkilatı raporunda, Türkiye’de insanlar günlük enerjilerinin ortalama yüzde 50′sini ekmek ve tahıl ürünlerinden sağlarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ise Türk halkı, günlük enerjisinin ortalama yüzde 44′ünü sadece ekmekten alıyor.

İnsan sağlığında bu denli önem taşıyan ekmeğin ‘dengeli, tam tahıllı ve yüksek lifli’ olarak tüketildiği takdirde çok önemli faydalarının bulunduğunu belirten Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı, “Yüksek lifli ekmekten gelen 5 önemli fayda var. Öncelikle içeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır.  B1, B6 ve niasin içermesiyle meyve ve sebze gibi vitamin kaynağı olan yüksek lifli ekmek, sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucudur, doygunluk hissi vermesiyle kilo kontrolünü sağlar ve şişmanlığı önler, kan kolesterolünü düşürüp hipertansiyonu engeller” diyor.

Dünyada 16 Ekim tarihinin hem Dünya Gıda Günü, hem de Dünya Ekmek Günü olarak kutlanması, insanlar için en önemli gıdaların başında gelen ekmeğin sağlık için önemini ve ‘Sağlıklı ekmek nasıl olur?’ sorusunu yeniden gıda gündemine taşıyor. Devlet Planlama Teşkilatı raporunda, Türkiye’de insanlar günlük enerjinin ortalama yüzde 50′sini ekmek ve tahıl ürünlerinden sağlarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ise  Türk halkı, günlük enerjisinin ortalama yüzde 44′ünü sadece ekmekten alıyor. Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı, bu verilerin yüzyıllardan beri en kutsal ve değerli temel besinlerinden biri olan ekmeğin tüketimiyle ilgili bilgi kirliliğinden Türk toplumunu arındırmada ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Ekmeğin kalori veren, diyette tüketilmemesi gereken, sağlıksız bir gıda gibi görülmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Banu Topalakçı, ‘dengeli, tam tahıllı ve yüksek lifli’ olarak tüketilen ekmeğin insan sağlığına yüksek oranda katkılarının olduğunun altını çizdi. Ekmeğe özgü olan vitamin ve mineralleri başka gıdalardan almanın mümkün olmadığını ifade eden Topalakçı, “Beslenmeyle çok fazla alamadığımız selenyum, yüksek lifli ekmek karışımı ile yapılmış ekmekte oldukça yüksek oranlardadır. Selenyum antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücrelerinizi oksidasyona (paslanmaya) karşı koruyarak, kanser, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcıdır” dedi.

OKU ➤  Yaşam Alanlarınıza Yenilik Katın!

Tam tahıllı ekmekten gelen 5 önemli faydayı açıklayan Topalakçı, “İçeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır. B1, B6 ve niasin kaynağı olmasıyla meyve ve sebze gibi vitamin kaynağıdır. Sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucudur. Tam buğday ekmeğinin çiğneme süresi daha uzun olduğundan daha çabuk doygunluk hissedersiniz. Kilo kontrolü sağlar, şişmanlığı önler. Bunların yanı sıra kan kolesterolünü düşürür, hipertansiyonu engeller” diye konuştu.

Maya 18 farklı aminoasit içeriyor

Ekmek yapımında kullanılan tüm hammaddelerin kaliteli olması gerektiğini, unun kalitesinin yanı sıra ekmeği ekmek yapan ve besin değerini arttıran bir diğer unsurun maya olduğunu hatırlatan Topalakçı, yüzde 52’si proteinden oluşan mayanın 18 farklı aminoasit ekmek2içerdiğini kaydetti.

Ekmeğin şeker ve şekerli besinler gibi boş bir kalori kaynağı olmadığını da vurgulayan Topalakçı, “Ekmeğin şişmanlatıcı olduğu da doğru olamaz. 100 gr. ekmek 243- 276 kalorilik enerji verirken, un, yağ, şeker karışımı tatlıların aynı miktarları 400-600 kalori civarında enerji verirler. Bu nedenle de zayıflama diyetlerinde ekmeği, özellikle kepekli ekmeği sınırlamak oldukça yanlıştır. Yüksek lifli ekmek tüketimi doygunluğu arttırarak zayıflamaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir