Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalarda terlemeyle birlikte yaşanan su ve tuz kaybı, başta böbrek fonksiyonları olmak üzere kalp ve dolaşım sistemi, beyin ve sinir fonksiyonları etkileyip, idrar yolu rahatsızlıklarına, baş dönmesi ve tansiyon oynamalarına yol açabiliyor. Uzmanlar hatırlatıyor; aşırı sıcaklarda su ve tuz tüketimini arttırın.
Sıcak yaz aylarında vücudun su ve mineral dengesinin bozulması ciddi sorunlara yol açıyor. Terleme, normalin üzerinde su ve tuz kaybına sebep oluyor. Özellikle tuz kaybı beraberinde iyot eksikliğini doğuruyor. İyot, beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroit hormonlarının önemli bir bileşenidir. Tuz, doğru biçimde tüketildiğinde insan bedeninde bulunan sıvıları dengeleyen, sinir ve adale sisteminin doğru çalışmasını sağlayan en temel mineraldir.
Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, tuzun sıcak havalarda dengeli kullanımına dikkat çekerek, “Tuz vücutta su tutar. Damarların kasılmasında diğer hormonlarla birlikte tuzun etkisi vardır. Bu nedenle tuz fazla alındığında hem vücudun su tutulması hem de damar kasılması nedeniyle tansiyon yükselir. Vücudun belirli oranda tuz ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç sıcak havalarda daha da artar. Tuz eksikliği ise tansiyon düşüklüğüne neden olur, halsizlik ve baş dönmesi oluşur” diyor.
Tuz kullanımında duyarlılığı arttırma vizyonuyla hareket eden Estuz Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Özdemir de, sıcak ve nemle bunaldığımız bu günlerde tükettiğimiz tuz miktarını dengelememiz gerektiğini ifade ediyor. Özdemir, ‘Hayatın Dengesi’ tuzun, vücudun doğal su dengesini ayarladığını, bu nedenle her gün olduğu gibi yaz aylarında da doğru oranda tuz almak gerektiğini belirtiyor.
Sinir sisteminin pili
Nöroloji uzmanlarınca sinir sistemi için önemli iyonlar arasında yer aldığı ifade edilen sofra tuzunun bileşenlerinden sodyum; sinir uyarılarını iletmeye yardımcı olur, kasların çekilmesini ve gevşemesini etkiler. Doktorlar, yetersiz tuz alımının halüsinasyon, sinir bozukluğu, kas krampı ve kalça kemiği kırıklarına yol açabileceğini ifade ediyor. Erişkin bir insanın günlük tuz ihtiyacı 6 gram kadardır. Ancak sıcak havalarda ya da ağır fiziksel çalışma şartlarında bu miktar 10 grama kadar çıkabiliyor. Tuz insan bedeninin içerisindeki sıvıları dengeleyici özellik taşıyor. Gerekli miktarda su aldığımız durumlarda bile, tuz eksikliğinden dolayı vücudumuzdaki su miktarı tehlikeli bir şekilde normalin altına inebiliyor.