Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) koordinatörlüğünde, MSA Yayınları tarafından hazırlanan “1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü”, 187 ülkeden yemek kitaplarının yarıştığı Gourmand Cookbook Awards’da “En İyi Yemek Kültürü Kitabı” kategorisinde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.
Ödüller, 19-21 Mayıs 2014 tarihlerinde Çin’in Pekin kentinde düzenlenecek Yemek Kitabı Fuarı kapsamında düzenlenecek olan ödül töreni ile sahiplerini bulacak.
1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü
MSA’nın, Türk Mutfağı’nı akademik ve kültürel anlamda dünyaya tanıtmak üzere başlattığı ‘Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi’nin en önemli adımlarından biri olan “1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü” 12 yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü. Sanat eseri ve eski kitap restoratörü Nergis Ulu, MSA koordinatörlüğünde Türkiye’nin farklı kütüphanelerinde çalışarak, son 75 yılda yiyecek içecekle ilgili Türkçe yazılı kaynaklarda yer alan 25 bin sözcüğü derledi. Yöresel lezzetler konusunda uzmanlaşan deneyimli gastronomi yayınları editörü Nilhan Aras, 2 sene boyunca bu bilgileri düzenledi. Türkiye’nin önde gelen kitap tasarımcılarından Esen Karol, kullanışlı bir sözlük tasarlamak için 1 yılı aşkın süre çalıştı. Sözlük, yöre ağızlarına ait sözcüklerin yanı sıra başka etnik kökene ya da coğrafi konumlanmaya hatta sosyolojik ve politik olgulara işaret eden yemek kültürüne ait pek çok terimi içermesiyle, gastronomi ve kültür dünyasına önemli bir değer katıyor.