Beyin gelişiminin anne karnında başladığına dikkat çeken uzmanlar, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtiyor.
Yetersiz beslenmenin, beyin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme yeteneğini etkilediğini vurgulayan uzmanlar, beyin gelişiminde etkili olan mineral ve vitaminlerin vücuda alınabilmesi için çocukların düzenli olarak süt içmesi gerektiğini ifade ediyor. Uzmanların bir diğer vurguladıkları nokta da anne sütüyle geçen 2 sene sonrasında da çocukların süt tüketiminin aynı sıklıkta devam etmesi gerektiği.
Beyin gelişiminin kritik döneminde yetersiz beslenmeden kaynaklanan hasarın geçici olmayacağını vurgulayan uzmanlar, sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki sene anne sütünün önemine değinirken, sonrasında da çocukların beslenme ve gelişimi için günde 2 bardak süt içilmesinin gerekli olduğunu vurguluyor.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, doğduktan sonra ilk yıllarda büyük ölçüde tamamlanan beyin gelişimini en çok etkileyen besinin anne sütü olduğunu kaydetti. İnanç, bebeğin anne sütünden sonra tüketmeye başladığı inek sütünün de beyin gelişimine önemli katkı sağladığını belirtti. İnanç, “Süt, başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemimiz için gerekli olan tüm besin öğelerini içermektedir. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde süt gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır, çocuğun beyin gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve mineraller sütün içinde bol miktarda bulunmaktadır” dedi.
İnanç, düzenli içilen iki bardak sağlıklı sütün çocukların günlük mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabildiğinin altını çizerken, “Sütün içerisinde bulunan yağ, çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışarıdan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir. Tüm bu gerekli elementlerin de paketlenmiş ürünlerde, açık alınıp kaynatılarak tüketilen ürünlere oranla çok daha fazla bulunduğunu vurgulamamız gerekir” şeklinde konuştu.
Kahvaltıda düzenli içilen sütle okul başarısının da yükseldiğine dikkat çeken İnanç, “Okul döneminde kahvaltıda iki bardak süt içen çocukların bilişsel performansının daha iyi olduğu, soyut düşünce, kavramlaştırma, genelleme ve problem çözme gibi zihinsel faaliyetlerine olumlu etki yaptığı görülmüştür” dedi. Günde iki su bardağı içilen sütün, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi hızlandırdığı söyleyen İnanç, öğrenme, kavrama işlevlerine de olumlu etki ettiğini, güvenli besin olması açısından ambalajlı sütlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.