Türkiye’nin en köklü şirketlerinden İkbal Grubu, 90. yılı anısına özel hazırladığı “Saray Mutfağı” kitabı ile Osmanlı Saray Mutfağı’nın zengin menüsünü ve yemek kültürünü günümüze taşıdı.
Afyon’da mütevazi bir lokanta olarak yoluna başlayan ve bugün Türkiye’nin ulusal markalarından biri haline gelen İkbal, 90. yıl anısına hazırladığı “Saray Mutfağı” kitabı ile sarayın yemek kültürünü günümüze taşıdı. Kitapta, Türk mutfağının miras aldığı Osmanlı Saray Mutfağı’ndaki birbirinden özel yemek ve içeceklerden 34 tanesi yer alıyor.
İkbal’in bu kez müdavimlerini Saray Mutfağı’nın eşsiz lezzetleriyle buluşturduğu kitap, Türk mutfağına damgasını vuran saray mutfağının tarihteki yeri ve imparatorluk sarayında sofra adabı ile başlayarak saray mutfağının en özel yiyecek ve içecek tarifleri ile devam ediyor. Tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Osmanlı İmparatorluğu’nun çok kültürlü yapısının da etkisiyle yemeklerinin çeşitlenmesi ve imparatorluğun uzun yıllar boyu topraklarını genişletmesine paralel mutfağının zenginleşmesi ve melez bir kimlik kazanması anlatılıyor.
Kitabın en dikkat çekici bölümleri arasında yer alan ‘İmparatorluk sarayında sofra adabı”nda; yer sofralarından masalara geçiş ve çatal bıçak kullanımı, yeme alışkanlıkları, yemeğin iki öğün olması, yemek sonundaki ikramların zamanla gülsuyundan kahveye dönüşmesine uzanan bir değişim ve dönüşümün tarihçesini bulmak mümkün.
Kitapta, Osmanlı Saray Mutfağı’nda pişen ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Hünkar Beğendi, Kadınbudu Köfte, Kuzu Sarma, İrmik Helvası, Güllaç gibi tatların yanı sıra Sultani Bezelye, Sülün, Bıldırcın, Elmasiye, Zerde, Demirhindi, Subye gibi Osmanlı Saray Mutfağı’nın en özel lezzetleri arasında yer alan yemek ve içeceklerin tarifleri ve püf noktaları bulunuyor.