Ana Sayfa » Sağlık » Ramazan’da Sağlıklı Beslenin Püf Noktaları

Ramazan’da Sağlıklı Beslenin Püf Noktaları

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Yaz sıcaklarının iyiden iyiye kendini hissettirmesi ve çok uzun saatler boyunca oruç tutulacak olması nedeniyle, Ramazan’da doğru ve dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımına dikkat etmek çok büyük önem taşıyor.

Susuzluğa bağlı olarak gelişen sıvı kaybını engellemenin püf noktası ise mutlaka sahura kalkmak. Sahura kalmaya üşenip oruca sadece iftarla devam edenlerin ciddi şekilde sıvı ve tuz kaybı yaşayıp hipoglisemiye bile girebileceğini söyleyen Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Ahmet Burak Toros “Günlük temel sıvı ihtiyacımızın 1-1.5 litre, iftar ve sahurda tuzlu besin alınacağını da varsayarsak orucu idame ettirmek için bu sıvının iftar ve sahurda dengeli olarak alınması gerekli. Hatta sahurda ve iftarda birer litre su içilebilir” diyor.

İftar ve Sahurda Bol Bol Su!

Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Ahmet Burak Toros, sahura kalkıldığında bol bol su içmek ve sıvı alımını arttırmanın önemine dikkat çekiyor. Ramazan ayı gibi uzun süre aç kalınan bir dönemde sağlığımızı koruyabilmek adına planlı bir beslenme düzeni oluşturmanın şart olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Burak Toros “Ramazan ayında uygulayacağınız yeterli ve dengeli beslenme programıyla hem mide problemlerinin önüne geçebilir hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz” diyor. Vücuttaki sıvı miktarının yüzde 20 azalmasının yaşamsal risk oluşturduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Ahmet Burak Toros “Sıvı alımı çok önemli. Bu nedenle de sahurda ve iftarda su alımımızı 1.5- 2 lt kadar olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.

Sahurda tatlı yok

Ramazan ayı gibi uzun süre aç kalınan bir dönemde sağlığımızı koruyabilmek adına planlı bir beslenme düzeni oluşturmanın şart olduğuna dikkat çeken Toros bu tempoya girmeden önce mide sağlığımızdan emin olmamız gerektiğine vurgu yapıyor. İftar sahurda günün geri kalanında yemek yenmeyeceğini düşünüp ağır yemekler yememek gerektiğini söyleyen Yrd. Doç.Dr. Ahmet Burak Toros “Önden biraz çorba içtikten sonra hafif bir ana yeme, ufak bir kase salata ve birkaç dilim tahıllı ekmek yenebilir. İftarda bir porsiyon tatlı yenebilir ama sahurda tatlıya yer yok. Yemeğe yüklenmek büyük hata olur. Ayrıca gün içinde aşırı terlemeye ve sıvı kaybına sebep verecek aktivitelerden uzak durmak ve uzun süre güneş altında kalmamak gerekir. İftar ve sahura uyup hafif öğünler yenildiğinde Ramazan’da bir kilo vermek de mümkün” diyor.

OKU ➤  RAMAZAN PİDESİNE DİKKAT!

Mideniz ne diyor?

Yemek yediğimiz ya da yemek yemeye alışık olduğumuz saatlerde mide daha çok asit salgılıyor ve bağırsaklar daha hızlı çalışıyor. Uzm. Dr. Ahmet Burak Toros, uzun saatler aç kalan bireylerin var olan mide problemlerinin böyle dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Toros, reflü, ülser, gastrit, ülser başlangıcı ya da erozyon denilen aşınmalara sahip olan hastaların mutlaka hekim kontrolü altında oruç tutmaları gerektiğini, tedavileri devam ediyorsa iftar ve sahurda mide ilaçlarının kullanılmasının önemli olduğunu söylüyor. Aksi takdirde şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrıları, bulantı ve kusmaların eşlik ettiği sağlık problemlerinin ortaya çıkacağının altını çiziyor. Endoskopinin tanı koymada en etkili araç olduğunu sözlerine ekleyen Toros, muayene sonrası gerek ilaçla gerekse uygun bir diyetle mide problemlerinin önüne geçilebileceğini sözlerine ekliyor. Ahmet Burak Toros’a göre sahurda ya da iftarda mideye aşırı yüklenmeden yeterli ve yavaş yemek yemek büyük önem taşıyor.

 MİDEYLE İLGİLİ SORUNUNUZ VARSA…

  • Yavaş yiyerek, iyi çiğneyin.
  • Hafif öğünler tercih edin.
  • Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin.
  • Karında basıncı artıran sıkı kemer, çamaşır kullanmayın.
  • Yemeklerden hemen sonra yatmayın ve gün içinde ağır sporlar yapmaktan kaçının.
  • Kısa yürüyüşler yaparak, mide ve bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirebilirsiniz.
  • İftar ve sahurda bol bol su için.
  • İftarda bir porsiyon tatlı yenebilir ama sahurda tatlıdan kaçının.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir