Ana Sayfa » Haber Turu » Metro Toptancı Market Diyarbakır’ın Lezzet Kapılarını Aralıyor

Metro Toptancı Market Diyarbakır’ın Lezzet Kapılarını Aralıyor


Dünyanın lider toptancı marketi Metro Toptancı Market, Metro Kültür Yayınları kapsamında çıkardığı ve yerel mutfakların geleneksel lezzet ve değerlerinin unutulmaması ve uluslararası platformlarda temsil edilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı” kitabını Diyarbakır’da tanıttı.

Türkiye’nin yerel değerlerine sahip çıkmayı kendine görev edinen Metro Toptancı Market bünyesindeki Metro Kültür Yayınları, bölgelerin gizli kalmış lezzetlerini ortaya çıkarmak ve bu lezzetleri yaygınlaştırmak amacıyla son kitabı “Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı”nı kamuoyu ile paylaştı. “Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı” kitabı Metro Kültür Yayınları’nın Yayın Yönetmeni ve Editörü Nilhan Aras tarafından kaleme alındı.

Türkiye’deki mutfak kültürünü alışılmışın dışında bir bakış açısıyla ele almak ve ülkede yer alan farklı mutfakların tüm lezzet ve renklerini açığa çıkarmak amacıyla çalışmalarını yürüten Metro Kültür Yayınları’ndan çıkan kitap, Metro’nun yerel özelliklere verdiği değeri vurgularken, okurlarını Diyarbakır’da lezzet dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Diyarbakır Mutfağını Diyarbakırlılar Anlatıyor

Diyarbakır mutfağını merkeziyle, ilçesiyle, köyüyle Diyarbakırlıların anlattığı kitap bilimsel kaygıdan uzak olmamakla birlikte, halk kültürünü temel alarak yazıldı. Her bilginin derlendiği kişi ilgili yerde kaynak kişi olarak gösterilirken, söz konusu kaynak kişinin dil, lehçe, jargon, tanım, ölçü birimi ve tarifi olduğu gibi korunarak aktarıldı.

Diyarbakır mutfağıyla ilgili olarak yereller tarafından yazılmış kitaplar bulunuyor. Yalnızca Diyarbakır’la, diğer bir deyişle merkez ilçeyle ilgili olan bu kitaplardan farklı olarak Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı kitabı, şehrin tamamını içeriyor. Kitap, şehrin tüm ilçeleri ve köylerine gidilerek yerellerden bilgi alıp hazırlandı. Kitapta 256 yemek tarifi yer alıyor.

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan: Türkiye’ye İnanıyoruz

Türkiye’nin ticaret kültüründen öğrendikleri değerleri dünyaya taşıdıklarını ifade eden Özerkan, “Biz Türkiye’ye daima inandık. Diğer yandan bu ülkede kazandığımızı bu ülkeye yatırmaya da devam ettik. Türkiye’nin yerel değerlerine sahip çıkmayı kendimize görev bildik. Bu bağlamda; mağazalarımızın bulunduğu illerde ürünlerimizi büyük oranda yerel üreticilerden alıyoruz. Öte yandan yerel değerlere verdiğimiz önem paralelinde, bünyemizde

OKU ➤  Pınar Kremilla'yla Tatlı Yapmayan Kalmasın

hayata geçirdiğimiz Metro Kültür Yayınlarımızla yöresel mutfaklarımızın unutulmaya yüz tutan lezzetlerini ve değerlerini kayıt altına alıyoruz. “Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı” da bu özverili çalışmalarımızın yeni bir örneği.” dedi.

Nilhan Aras: Kocaman bir mozaiği oluşturan farklı renklerle yaşıyoruz

Türkiye gibi çok geniş bir coğrafyada yaşamanın büyük bir zenginlik olduğunu ifade eden Aras, “Ne kadar büyük bir şanstır ki, çok büyük ve rengarenk bir mozaiği oluşturuyor, birlikte yaşıyoruz. Bu renkleri temsil eden kültürler, bu coğrafyanın mutfağının zenginliğinde de önemli bir rol oynuyor; kimi zaman da tam tersi olarak etkileşirler. Biz de Metro olarak bu rengarenk zenginliğin çok önemli bir öğesi olan yöresel mutfakların yok sayılmasını istemedik. Onları, “yöresel olan”ı kültürümüzü destekleyen önemli bir alan olarak gördük. Bu kapsamda, Metro Kültür Yayınları olarak, yerel mutfak merkezli olmak üzere, mutfak kültürü üzerine yapılan araştırmalar çalışma alanımızdır.” dedi.

Aras: “Mutfak, bir kültür üzerine çok şey söyler”

Kültürün, üzerinden çok yönlü okunabileceği bir alan olan mutfağın, Diyarbakır’da yeryüzünün her yerinde olduğu gibi çok şey anlattığını ifade eden Aras, “Örnek vermek gerekirse,  bölgede hangi etnik ve dini kimlikler yaşamış, yaşıyor; hangi ev hangi kimliği temsil eder, sosyal yaşamdaki baskın günler nelerdir, bu günler nasıl geçirilir gibi soruların yanıtları bazen önemsiz gibi görünen bir yemek tarifinden kolayca bulunabilir. Bu anlamda önce  Diyarbakır üzerine çalışma fikrinin, sonrasında ise çalışmanın kendisinin beni çok etkilediğini söyleyebilirim. Bu kitabı kaleme alırken çok büyük bir keyif aldım. Diyarbakır’ın sihirli dünyasının okurları da içine çekeceğine inanıyorum.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir