Ana Sayfa » Haber Turu » Fairy’den Geleneksel Bir Lezzet Şöleni: Türkiye’nin Pilavları

Fairy’den Geleneksel Bir Lezzet Şöleni: Türkiye’nin Pilavları


“Mutlu Mutfaklar” fikri ile yola çıkan ve mutlu sofraların en zorlu bulaşıklarını temizleyen Fairy, Araştırmacı Yazar ve Yemek Danışmanı Gülhan Kara ile birlikte Türkiye’nin 7 bölgesine ait yöresel özellikler taşıyan 33 pilav tarifini; fotoğraflardan tasarımına kadar özenle hazırlanan “Türkiye’nin Pilavları” kitabında buluşturdu.

Pirincin, Asya topraklarından dünyaya yolculuğunda “Lezzet Coğrafyası” denen etkileşimle birlikte, girdiği her kültürde, her toplumda ve her mutfakta ayrı bir anlam kazandığı bilinen bir gerçek. Geçmişten günümüze kimi zaman en temel yemeklerden kimi zamansa saray sofralarının en özel yemeklerinden olan pilav, Türk mutfağının incisi olarak yerini korumaya devam ediyor.

“Mutlu Mutfaklar” fikri ile yola çıkan ve mutlu sofraların en zorlu bulaşıklarını temizleyen Fairy, leziz yemek tarifleri ve mutfak sırlarını tüketicilerle paylaşmaya devam ediyor. Fairy bu kez  Araştırmacı Yazar ve Yemek Danışmanı Gülhan Kara ile birlikte tümü yöresel özellikler taşıyan Türkiye’nin 7 bölgesine ait 33 pilav tarifini, “Türkiye’nin Pilavları” kitabında buluşturdu.

Ege’nin “Enginarlı Pilav”ından, Edirne’nin “Kapama Pilav”ına; Diyarbakır’ın “Duvaklı Pilav”ından Urfa’nın “Üzlemeli Pilav”ına ve Siirt’in “Perde Pilavı”na kadar onlarca leziz ve yapımı kolay pilav tarifini barındıran “Türkiye’nin Pilavları” kitabı, herkesin damak tadına hitap edecek tariflerden oluşuyor.

Türk mutfağının incisi pilav…

Buğday ve pirinç, insanoğlunun binlerce yıldır beslendiği en önemli tahıllardan ikisi… Pirinçle yapılana “Dane-i Pilav”, bulgurla yapılana “Aş” deniyor. 16. yüzyıl Osmanlı döneminden günümüze uzanan bir gelenek olarak pirinçle yapılanlar ve 4000 yıllık geçmişi olan bulgurla yapılanlar olmak üzere pilav, bunca yıldır sofralarımızın temel taşı.

“Türkiye’nin Pilavları” kitabının tanıtım toplantısında, günümüzde pilavın her ne kadar ana yemeklerin yanında garnitür olarak yer alsa da besin değeri ve doyurucu özelliğiyle aslında bir ana yemek olduğunu vurgulayan Gülhan Kara, sözlerine şöyle devam etti: “Pilav çeşitleri bakımından mutfağımız derya deniz… Pilav; besin değeriyle, doyuruculuğuyla ve beraberinde ayran, yoğurt veya hoşafla sunulmasıyla harika bir öğündür. İçinde kullanılan malzemeyle daha da zenginleşen, lezzeti çoğalan pirinç ve bulgur pilavlarını sağlıklı beslenme bakımından haftada en az 3-4 kez yemek gerekiyor. “Türkiye’nin Pilavları” deyince keşkekten kapamaya, erişteden dövmeye, bulgurdan pirince bin bir çeşit pilavımız var. Yüzyıllarca bilinen, yapılan, yenilen pilavların günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş, hatta pek çoğunun artık hiç yapılmıyor, bilinmiyor olması da üzücü. Bu anlamda Fairy, mutfak kültürüne çok güzel bir katkıda bulundu. Tariflerini bu kitapta bulacağınız 33 pilavı, özenle tek tek pişirip sunumlarını yaparken, her bir fotoğraf karesinde ayrı bir heyecan duydum. Çoğunluğu etli olan pirinç ve bulgur pilavlarını pişirdiğim tencereler, sunum yaptığım tabaklar ve çekim sonrası “artık yiyebiliriz” dediğim anda tüm mutfak ve çekim ekibinin çalakaşık saldırmasıyla çıkan onca bulaşık… Mutfaktaki en büyük yardımcım olan Fairy Platinum sayesinde salçalı, etli, tereyağlı, temizlenmesi çok zor bulaşıklar bir çırpıda tertemiz, pırıl pırıl oluverdi. Makinede yıkanan kaşıklar, tabaklar da elde yıkanan çelik, bakır, teflon, seramik kaplı tencereler de Fairy Platinum sayesinde kolayca yıkandı, temizlendi. Benim keyifle pişirdiğim “Türkiye’nin Pilavları”nı, sevdikleriniz için aynı keyifle pişirip heyecanla sofralarınızda sunmanız, sonrasında da Fairy Platinum ile zorlu yağları ve bulaşıkları düşünmeden kalabalık sofralarda buluşmanın tadını çıkarmanız dileği ile ağız tadınız daim olsun.”

OKU ➤  Beyaz Çikolata Esintisi Ve Cheesecake Ziyafeti İle Taçlandırıyor

İyi pilav yapmanın sırrı nedir?

Pilav pişirmenin ustalık, maharet, bilgi ve incelik istediğini söyleyen Gülhan Kara, iyi pilav yapmanın püf noktalarını aşağıdaki şekilde sıralıyor:

  • Öncelikle iyi kalitede pirinç, taze yağ ve tabanı geniş, derin olmayan bir tencere seçin.
  • Pirinci yağda kavururken mutlaka tahta bir kaşık kullanın.
  • Zeytinyağı ve tereyağını yarı yarıya kullanırsanız lezzetli, parlak ve görüntüsü güzel bir pilav sunarsınız.
  • Pilav pişinceye kadar kısık ateşte tutun, kapağı kapalı olsun ve hiç karıştırmayın.
  • Suyunu tamamen çektiğinde hızlıca alt üst ederek karıştırıp kapağını hemen kapatın ve pilavınızı 20 dakika demlendirin.

Tavsiye

Fıstık Ezmeli Kakaolu Kek

Fıstık Ezmeli Kakaolu Kek (6 Kişilik)   Malzemeler: 3 adet yumurta 100 gram fıstık ezmesi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir