Ana Sayfa » Haber Turu » Domates Salçası&Domates Püresi Tebliği Taslağı’na ilk tepki PLASFED’den!

Domates Salçası&Domates Püresi Tebliği Taslağı’na ilk tepki PLASFED’den!


PLASFED, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan  “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliği Taslağı”nda plastik ambalaj yasağı getirilmesi yerine, yenilikçi ambalaj uygulamalarının göz ardı edilmemesini; tanımlanmış standartlarla yeni ürün kullanımının ve ürün geliştirmenin özendirilerek destek verilmesini istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliğ Taslağı”nda, domates salçası ve domates püresinin sadece cam ve metal ambalajlarda sunulmasının zorunlu tutulması yoluyla plastik ambalajların yasaklanmasını sağlayan tebliğe ilk tepki PLASFED’den (Plastik Sanayicileri Federasyonu) geldi.

PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, gıda ambalajlarında plastik kullanımının yaygınlaştığını; yeni geliştirilen plastik ambalaj ürünlerinin muadillerine göre çok daha düşük karbon ayak izine sahip ve çevreci ürünler olduğunu dile getirerek, düşük maliyet ve uygun lojistik avantajları sunan plastiklerin günümüzün vazgeçilmez malzemesi olduğunu da ifade etti.

PLASFED’in organizasyonuyla, plastik ambalaj sektörünün önde gelen üreticileri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliği Taslağı” ile ilgili ortak görüşlerini içeren bir yazıyı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün bilgisine ilettiklerini aktaran Selçuk Aksoy, alternatif olarak önerilen cam ambalajların Avrupa Birliği’nde yasaklanmasının gündemde olduğuna dikkat çekti.

Yenilikçi ambalaj uygulamalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ve yasaklamak yerine tanımlanmış standartlarla yeni ürünlerin kullanımı ve geliştirilmesinin özendirilmesinin, desteklenmesinin önemini vurgulayan Selçuk Aksoy, “Türkiye plastik sektöründe 1000’e yakın sektör mensubunun temsilcisi olarak Tebliğ Taslağına ilişkin ortak görüşümüzü Bakanlığa gönderdik. Yazımızda, plastik ambalajların gerek sağlık ve çevreye uygunluk, gerekse maliyet açısından muadillerine göre daha fazla avantaj sunduğuna dikkatlerini çektik.” dedi. Aksoy, konuyu ilgili platformlara taşıyarak tartışmaya açacaklarını söyledi.

“DOMATES SALÇASI VE PÜRESİ AMBALAJINDA, PLASTİK AMBALAJ CAMDAN DAHA ÜSTÜNDÜR”

OKU ➤  Tatlı Ve Ekşinin Mükemmel Dengesi: Balzamik Sirke

PLASFED’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduğu yazısında, günümüzde üstün teknoloji kullanılarak sağlığa uygun plastik ambalajların geliştirildiği, plastik ürünlerin çok uzun yıllardır kullanımda olduğu halde sağlığa zararlı olduğu iddialarının bilimsel olarak hiçbir zaman kanıtlanmadığı, cam kavanozların kapaklarında da sıklıkla plastik kullanıldığı ifade edildi.

Plastik ambalajın şu yararlarına, avantajlarına dikkat çekildi:

•Plastik kaplar, cam ambalajdan çok üstün (çok düşük karbon ayak izi) özelliklere sahiptir ve dünyada cam ambalajın yerini büyük bir hızla plastik ambalaj almaktadır. Cam ambalajlar, can güvenliği açısından AB’de inceleme altında olup yasaklanması düşünülmektedir.

•Plastik, kendi başına inovasyonlarla diğer alternatif malzemeleri raf ömrü, hijyen, karbon ayak izi konularında üstün özellikleri ile geride bırakmaktadır. Dolayısıyla tebliğ ile plastik ambalajın yasaklanmasından çok, ulaşılmak istenen hedef neyse (raf ömrü, gıda koruyucular vb. ) buna odaklanılmalı ve ambalaj üreticilerinin buna uygun ürünleri piyasaya sürmeleri hedeflenmelidir.

•Plastik kapların diğer malzemelere göre üstün özellikleri ve plastikteki yenilikler araştırılmadan, domates salçası ve püresinin ambalajında tüm plastik kapların yasaklanma eğilimi haksız rekabet oluşturmaktadır.  Bu durum,  Avrupa liginde 3. büyük proses kapasitesine sahip olan, yılda 30 milyar dolara yakın üretim değeri oluşan, dolaylı ve dolaysız 11 milyar dolar ihracat dövizi kazandıran, 250 bin kişiye istihdam sağlayan sektörümüze zarar verecektir.

•Pastörize işleme uygun 850C’ye dayanan PET kaplar, “Oksijen Bağlayıcı Katkılar” sayesinde, ambalaj içindeki oksijenin emilmesini sağlayarak ürünün raf ömrünü uzatan yeni malzemelere, yeni teknolojilere örnek gösterilmektedir.

•PET şişelerin, 10 yıldır silikon oksit ile iç yüzeylerinin plazma kaplama yöntemiyle kaplanarak oksijen geçirgenliğinin engellenmesi ve uzun yıllardır ketçap ambalajında kullanılan sandviç sistem yöntemiyle katmanlı olarak plastik ambalajın oksijen geçişinin engellenmesi kullanılan teknolojilerdendir.

OKU ➤  Kıymalı Açma Börek

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir