Ana Sayfa » Mekânlar » Adana Seni Çağırıyor!

Adana Seni Çağırıyor!

Adana

Coğrafi konumu, iklimi, kültürel değerleri, insanı ve en önemlisi mutfağıyla efsane olmuş ilimiz Adana sizi bekliyor…

Kebab deyince akla ilk gelir, baraj deyince de. Ya bici bici, şırdan, aşlama, portakal çiçekleri, pamuk, sinema deyince akla gelmez mi? Gelir tabi hem de en alasından, en hasından gelir… Evet Adana’dan söz ediyoruz. Sarı sıcak sıcak iklimi, bereketli ovaları, haşmetli dağları, birbirinden güzel yaylaları ve en önemlisi nev-i şahsına münhasır insanların diyarı Adana’dan bahsediyoruz. Orayı sadece güneydeki bir kent olarak tanımlamak o kadar yetersiz ki, gittiğinizde hemen fark ediyorsunuz. Sıcacık havasına uyum gösteren sıcacık insanları, ne tarafa bakarsanız bakın dikkat çeken bir farklılığı hemen bulabiliyorsunuz. Aslında ne güzel tanımlıyor Menderes Samancılar Adana’yı; “Adana herkesin kendinden bir şeyler bulup, bir şeyler katacağı bir kültür. Yaşamın her türlüsünü görebileceğiniz bir kent. Hesapsız dostlukların, çıkarsız birlikteliklerin dostuna dostum, düşmanına düşmanım diyenlerin diyarı.”

Ç.Ü Ramazanoğlu yz9

Bereketli topraklar, zengin bir medeniyet…

Adana tarihi boyunca Hitit, Asur, Pers, Mısır, Roma, Bizans, Selçuklu, İslam ve Osmanlı uygarlıklarına merkez olmuş. Üzerinde yaşanılan kültürel kimliği ile ülkemizin tanıtımında önemli bir rol üstlenen Adana, Tarihi, turistik ve yüzyıllar boyu taşınan kültürel zenginlikleriyle de Akdeniz’in önemli kentlerinin başında geliyor. Ortadoğu’ya açılan kapı olarak da görülen Adana, doğal güzellikleriyle de büyük bir potansiyeli barındırıyor. Suyu, toprağı, yaylaları, sahilleri ve Adana denince akla ilk gelen yemekleriyle bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerleyen şehir, çok yakın bir gelecekte turizmde hak ettiği konuma ulaşacak gibi görünüyor.

Adana = Yemek

Adana denince hiç kuşkusuz akla gelen ilk lezzettir Adana Kebap. Yapılışı özel bir hamaratlık ister. Ustadan çırağa uzanan yıllar içinde mahirleşen ellerden çıkan bu tadın ünü tüm Türkiye’ye sarmış, hemen her yerde yenen bir yemek haline dönüşmüştür. Aslına bakarsanız Adana kebabı dürüm olarak yenir.Dürüm pidesi ikiye kesilerek elde edilen ince ekmeğe tek kat sarılarak yenmesi müthiş bir keyiftir. Adana’ya geldiğinizde mutlaka denemenizi tavsiye edeceğimiz bir başka lezzet ise lahmacun. Büyük Postane’den Bankalar Caddesi’ne yürürken sağa giren sokağın başında tablada lahmacun satan dükkanda lahmacunlar camla kaplı dolapta beklerken sıcak ve yumuşak olmalarının yanında en önemlisi kağıt kadar ince olurlar. Mutlaka deneyin…

OKU ➤  Tavuklu Adana Kebabı Video

Sıkma: Adana’lı olmayanların gözlemeye benzettikleri bir yiyecektir. Peynir ve elde açılan hamurdan yapılır. Enfestir. Adana’da sıkma ve ayran kültürü vardır. Özellikle yol üstlerinde ve akşamüstleri evlerde atıştırmalık olarak yenir.

Kazan Simidi: Türkiye’nin bir kaç değişik yerinde bulunsa da esasen Çukurova’ya özgü bir simittir. Taş fırında pişirilen, şekersiz, örgülü simittir.

Bici Bici: Sadece Adana’da bulabileceğiniz rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.  Aşlama: Meyan kökü şerbetine Aşlama adı veriliyor. Özellikle serinlemek için ideal bir içeçek. Sırtlarında ibrikler ile dolaşan sesyyar satıcılara Adana’nın her yerinde rastlayabilirsiniz.

Şırdan: Adana’nın en yöresel yiyeceklerinin başında gelir. Şırdan olarak anılsa da aslı Şırdan Dolması’dır. Kuzu’nun midesinden yapılan şırdan pek makbuldür. Yaz kış fark etmez Adana’nın her köşe başında bir Şırdan satana rastlamak mümkündür.

Hint İnciri: Diğer adıyla dikenli incir kaktüs türlerinden biridir. Tropikal bölgelere yakın olduğu için Adana’da da sıkça göreceksiniz. Toplarken elinize dikkat edin.

Ciğer: Adana’da yine hemen her sokakta bulunan ciğerci dükkanları, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar açıktır. Ciğeri seviyorsanız pide veya ekmek içinde garnitürleriyle birlikte mükemmel bir tat sizleri bekliyor.

Onur Kebap

Atak A.Ş.; “Tanıtım öncelikli amaç”

Son yıllarda kendini daha çok tanıtmak istiyor Adana. Hem yurt içinde, hem de yurt dışında. 4 yıldır düzenlenen Ulusalararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yılların başarı sinema organizasyonu Altın Koza olarak bildiğimiz adı yeni değişen Adana Film Festivali ile adından daha çok sık söz ettiriyor. Bir de buna Adana sevdalılarının bir araya gelip kurdukları Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.’nin (ATAK) projeleri de ekleniyor. Atak A.Ş., yeni projesi “Adana Sizi Bekliyor” ile Adana’nın turizm potansiyelini canlandırmak için çalışmalara hız vermiş durumda. Kenti yerli ve yabancı gazeteciler ziyaret ediyor, broşürler bastırılarak tüm dünyaya dağıtılıyor, fuarlar da tanıtımlar gerçekleştiriliyor. Ayrıca bir de örnek turizm köyü oluşturulması gibi çalışmaları da var. Adana için yola çıkan ve tanıtımı için bir çok proje gerçekleştirenler iki kavram üzerinde yoğunlaşıyorlar “kalite ve marka şehir.” Marka şehir olmak için kolları sıvayan ATAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, global ekonomik düzende marka şehirlerin artık önemli bir olgu olduğuna da dikkat çekiyor. Menevşe, öncelikli olarak ATAK A.Ş. ile Adana’nın imajını daha üst seviyelere taşıyacaklarını belirtiyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Hakkı GÜNERKAN

OKU ➤  Dana Ciğer Tataki

Tavsiye

Dana Ciğer Tataki

Dana Ciğer Tataki Malzemeleri: (1 Kişilik) 120 gram zarı alınmış  ve dikdörtgen şeklinde kesilmiş dana …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir